Nastavlja se trend rasta dobrovoljnih davaoca krvi

Služba za transfuzijsku medicinu u Bijeljini nastavila je u prošloj godini trend povećanja uzetih doza krvi za 20 odsto, izjavila je Srni načelnik ove službe Snežana Gegić.

Nastavlja se trend rasta dobrovoljnih davaoca krvi

Prema njenim riječima, tokom 2014. godine u regiji je prikupljeno 4.377 doza krvi, što su nakon Banjaluke najbolji rezultati među 10 organizacionih centara Zavoda za transfuzijsku medicinu Republike Srpske.

Nije važan samo broj uzetih doza krvi, nego je pokazatelj dobrog rada i rast broja osoba koje prvi put daju krv, istakla je Gegićeva.

Ona je navela da je u bijeljinskoj Službi za transfuziju dostignut omjer od 85 odsto dobrovoljnih davanja krvi, prema 15 odsto namjenskih ili porodičnih davanja, što je vrlo važno kako bi se zadovoljila potreba da krv čeka pacijenta, umjesto da pacijent čeka krv.

"Uspjeh nastavljen u prošloj godini jeste i povećan broj proizvedenih komponenti krvi u čemu slijedimo modernu svjetsku transfuziologiju, jer se pacijentu više ne daje cijela krv kao nekada, nego se uz mogućnosti koje pruža najsavremenija oprema od jedne doze krvi prave četiri komponente za četiri pacijenta, svakome šta je potrebno", pojasnila je Gegićeva.

Prema njenim riječima, Transfuzija u Bijeljini uz vrhunsku opremu ima i vrlo razvijeno terensko davalaštvo krvi, a sa Aktivom dobrovoljnih davalaca Rudnika i termoelektrane Ugljevik oboren je rekord ostvarivši 500 prikupljenih doza krvi na terenu u jednom danu.

Gegićeva je istakla da rad Zavoda za transfuziju i njegovih organizacionih jedinica omogućava u svakom trenutku u Republici Srpskoj jednostavnu i brzu razmjenu krvi i krvnih produkata, bez problema i prepreka.

Ona je rekla da je Bijeljina najveći davalac krvi ostalim centrima u Srpskoj, prije svega Kliničkom centru Banjaluka, gdje se liječi najveći broj najtežih bolesnika iz regije.

Prednost ovakvog rada za pacijente je da ne moraju sa davaocima da putuju u druge centre, nego krv daju u najbližoj Službi za transfuziju koja je službeno transportuje.

Služba za transfuzijsku medicinu u Bijeljini, prema riječima Gegićeve, uz najsavremeniju opremu ima i vrhunski kadar koji čine pet ljekara specijalista i 11 tehničara sa edukacijom iz transfuziologije.

"Naš rad po svjetskim postulatima bezbjedne krvi ne prati samo još odgovarajući prostor, jer je sadašnji tijesan i neuslovan, ali očekujemo preseljenje u staru bolničku zgradu gdje je u toku adaptacija i sanacija prostora", zaključila je načelnik Službe za transfuzijsku medicinu u Bijeljini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

15°

  • 11:00

    15°C
  • 14:00

    15°C
  • 17:00

    14°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

133 cm

Promjena: 5cm

Sava Jamena

322 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 23. Apr 2024. 08:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI