Od 809 pasa lutalica, udomljen 61

Od 809 pasa lutalica, u prošloj godini udomljen je 61, a sterilisano ih je 40 - navodi Nebojša Karišik, direktor Veterinarske službe "Primavet" Bijeljina.

Od 809 pasa lutalica, udomljen 61

Higijeničarsku službu "Primaveta" mjesečno kontrolišu gradski veterinarski inspektori, komunalna policija i, periodično, republički inspektor.

Karišik, kao najveći problem, navodi neodgovoran način držanja životinja kod građana.

Prema zakonu, podsjeća on za Srnu, 30 dana nakon sklanjanja sa ulice vrši se eutanazija pasa, a nekada, kada su teško bolesni, i ranije.

"Postoje brojna dvorišta koja imaju po dva i više pasa, kao i dvorišta koja nemaju elementarne uslove za držanje životinja, pa je jedini način /a to nedostaje/ kažnjavanje za nesavjesno držanje životinja", kaže Karišik.

U zimskom periodu posebno je teška situacija sa psima lutalicama, jer su u potrazi za hranom i najčešće su na onim mjestima gdje nalaze izvori ishrane.

"Pošto je u Bijeljini sve smješteno u centru grada, objektivno ih tu ima najviše, pa završavaju po školskim dvorištima, ili u blizini gradskih restorana", pojašnjava Karišik.

Posebno je problem okupljanje pasa u školskim dvorištima, jer to predstavlja potencijalnu opasnost.

"Nikada ne znamo na koji će način školarci da odreaguju na njihovo prisustvo i na njihovu, nekada malo agresivniju, potrebu za hranom", navodi Karišik i apeluje na građane da ne uzimaju stvar u svoje ruke nego da pozovu higijeničarski telefonski broj 542 - 200.

Posebno je važno da se higijeničarska služba pozove kada se primijeti skupljanje čopora, jer njihove "vođe" znaju da budu veoma agresivne.

"Početkom februara došlo je do povećanja broja pasa lutalica, jer su ih hladnoće natjerale u potragu za hranom. U posljednjih sedam-osam dana naše aktivnosti u vezi s tim su pojačane", navodi Karišik.

Azil se finansira iz budžeta grada. Isplate u posljednje vrijeme nisu toliko redovne, ali Karišik navodi da čine sve kako to ne bi ugrozilo njihov rad.

On pohvaljuje aktivnost učenika bijeljinske Gimnazije koji su u nekoliko navrata posjetili azil i, shodno svojim mogućnostima, donosili hranu.

Komentarišući zahtjeve grupe građana za obezbjeđivanje mjesta za šetnju pasa, Karišik navodi da u Bijeljini postoji gradski park, koji je višenamjenski i u kojem ne postoji nikakva smetnja za ovaj vid druženja sa psima.

"Međutim, ono što nosi obaveza šetališta za psa jeste investicija u samo opremanje tiha pasa - ulaganje u zaštitne korpe, zaštitne povoce i sve ono što što treba kupiti da ti psi ne bi ugrozili ljude i druge pse", rekao je Karišik.

Azil za pse nalazi se od prošle godine uz Pavlovića put, gdje su uslovi za pse najkvalitetniji.

Higijeničarska služba "Primavet" uklanja leševe pasa sa javnih površina, udomljava ih i zbrinjava u azilu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

14°

  • 20:00

    14°C
  • 23:00

    12°C
  • 02:00

    9°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

196 cm

Promjena: 1cm

Sava Jamena

310 cm

Promjena: -1cm

Podaci ažurirani: 25. Apr 2024. 17:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI