Stečaj u "Grafosemberiji"

Nakon što je Okružni privredni sud u Bijeljini 23. januara ove godine otvorio stečajni postupak nad bijeljinskim preduzećem „Grafosemberija“ AD, jednim od najstarijih preduzeća u Semberiji, osnovanom nakon Drugog svjetskog rata, ostavljen je rok od 35 dana povjeriocima da prijave ovom sudu svoja potraživanja.

Stečaj u "Grafosemberiji"

Dušan Ristanović, stečajni upravnik, u kratkoj izjavi za poslovni portal „Capital" kaže da povjerioci imaju još pet dana za prijavu svojih potraživanja, iako im je ta mogućnost praktično otvorena sve do 30. marta, za kada je zakazano ročište za ispitivanje prijavljenih potraživanja.

„Još uvijek je rano govoriti o visini potraživanja povjerilaca, kao i obavezama za neisplaćene plate, doprinose, neotplaćeni dio kredita i obaveze prema dobavljačima", kaže Dušan Ristanović.

Direktor „Grafosemberije" Đorđe Antonić izjavio je da u ovom preduzeću trenutno radi sedmoro radnika, iako je prilikom podnošenja prijedloga za otvaranje stečajnog postupka bilo zaposleno 12 radnika, zajedno sa direktorom.

„ Zbog kompjuterizacije smanjene su potrebe za našim proizvodima i uslugama. I nakon otvaranja stečaja nastavili smo da radimo, u smanjenom obimu. Duguju nam državna preduzeća i institucije, među kojima i bijeljinski Osnovni sud, čiji dug datira iz 2013. godine", kaže Antonić.

Sudija Okružnog privrednog suda u Bijeljini Alida Nađ Mađarac odlučila se za pokretanje stečajnog postupka u „Grafosemberiji" zbog, kako je navela u obrazloženju " nastale platežne nesposobnosti za redovno izmirenje obaveza, neisplaćenih plata radnicima, neisplaćenih doprinosa, kašnjenja pri isplati kredita i obaveza prema dobavljačima".

U preduzeću, koje je prije privatizacije zapošljavalo 54 radnika, u predstečajnom postupku utvrđene su obaveze od 519.844 KM, dospjele obaveze za plaćanje iznosile su 355.057 KM, neotplaćeni dio kredita Novoj banci 170.962 KM, 11 neisplaćenih plata radnicima za 2014. godinu.

Akumulirani gubici krajem 2013. godine iznosili su 535.428 KM. Utvrđeno je da dužnik raspolaže imovinom vrijednom 1.251.297 KM, što i omogućava otvaranje stečajnog postupka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA