Industrijska konoplja jača imunitet i obnavlja ćelije

Bogat je izvor svih 20 aminokiselina, uključujući i devet esencijalnih, koje organizam ne stvara.

Industrijska konoplja jača imunitet i obnavlja ćelije

Za inkriminisanu konoplju (Cannabis sativa) dobri poznavaoci tvrde da je prva biljka koju je čovek zasadio. U pitanju je industrijska (medicinska) konoplja, koja za razliku od indijske nema koncentracije opijata, pa u Srbiji može slobodno da se uzgaja i koristi.

Zavisno od toga da li je reč o vlaknu, semenu ili ulju, od ove biljke se pravi odeća, građevinski materijal, konopac, služi kao energent, koristi se u ishrani, a ima i izuzetna lekovita dejstva.

Konoplja se sadila još u staroj Kini hiljadama godina pre nove ere. I u Srbiji je vekovima uzgajana kao višenamenska biljka - kudelja.

Nažalost, u savremenom svetu je zbog sličnosti sa marihuanom dospela na rđav glas i pored toga što sve sorte industrijske konoplje moraju da sadrže manje od 0,3 odsto tetrahidrokanabidiola (THC) - sastojka koji izaziva psiho aktivna dejstva.

Ta količina je višestruko manja od nivoa koji izaziva neželjene efekte.Konopljino seme je izuzetno hranljivo i predstavlja bogat izvor svih 20 aminokiselina, uključujući i devet esencijalnih, koje organizam ne stvara. U sebi sadrži i polinezasićene esencijalne masne kiseline.

Osim toga, ima savršenu srazmeru omega 6 i omega 3 masnih kiselina, koje organizam štite od kardiovaskularnih bolesti.

U njemu se nalaze i zavidne količine vitamina A, B1, B2, B3, B6, C, D i E. Sa ovakvim sadržajem korisnih sastojaka, seme konoplje uspešno jača odbrambene mehanizme organizma, smanjuje holesterol, štiti krvne sudove, ćelije kože i brojnih organa.

Uz to, vrlo lako se vari i ne izaziva nadutost i gasove.I konopljino ulje ima svoju delotvornost. Njegovim konzumiranjem u svežem obliku sprečava se nastanak visokog pritiska i holesterola, povećava izdržljivost i vitalnost organizma, ubrzava zarastanje rana, smanjuju upale i zadržavanje vode u organizmu.

Konopljino ulje poboljšava i imunološke funkcije, smanjuje bol i oticanje kod artritisa, ublažava menstrualne tegobe, uklanja bakterijske infekcije i jača funkcije mozga. Ipak, nije preporučljivo za prženje, jer se na taj način uništavaju korisni sastojci.Zbog sastojaka koje poseduje, ovo ulje je savršeno i za negu kože i kose.

Zapravo, to je jedino ulje koje prodire u sve nivoe kože. Kada je reč o esencijalnim masnim kiselinama omega 6 i omega 3, 10 do 20 grama konopljinog ulja zadovoljava dnevne potrebe organizma.

Takođe, ulje od konoplje je jedino jestivo ulje koje sadrži i gamalinolensku kiselinu, izuzetno važnu za podizanje otpornosti organizma.

Sa ovim sastojkom blagotvorno deluje i na čir želuca, a neka istraživanja pokazuju da smanjuje želju za alkoholom i sprečava oštećenje jetre.Zrna i ulje od konoplje mogu da se kupe u brojnim domaćim prodavnicama zdrave hrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

17°

  • 14:00

    17°C
  • 17:00

    15°C
  • 20:00

    12°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

142 cm

Promjena: 1cm

Sava Jamena

323 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 23. Apr 2024. 11:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI