Najava promjene politike podsticaja Agrarnog fonda Grada Bijeljina

Odjeljenje za privredu i poljoprivredu Grada Bijeljina i Udruženje poljoprivrednika sela Semberije juče su organizovali edukativno predavanje o proljetnoj sjetvi za semberske poljoprivredne proizvođače.

Najava promjene politike podsticaja Agrarnog fonda Grada Bijeljina

Ovo okupljanje je bila prilika i za razgovor o o planovima Аgrarnog fonda Grada Bijeljina za podršku poljoprivredi u narednom periodu, kao i o nacrtu Pravilnika o podsticajima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za 2015. godinu.

Načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu Predrag Jović je najavio da Аgrarni fond u narednom periodu ima plan da planira da promijeni način podrške poljoprivrednim proizvođačima.

Umjesto dosadašnjeg načina isplaćivanja bespovratnih podsticaja, u planu je da se novčana podrška poljoprivrednicima dodjeljuju na osnovu konkursa za nabavku osnovnih sredstava - mehanizacije, plastenika, sistema za navodnjavanje i slične opreme. Novčana sredstva bi poljoprivrednici vraćali posle određenog grejs-perioda, pri čemu ne bi bila obračunavana kamata ili bi ona iznosila minimalnih jedan odsto.

- Ovakav način podsticanja poljoprivredne proizvodnje primjenjuje vojvođanski pokrajinski Fond za razvoj poljoprivrede, što je tamo dalo odlične rezultate, pa ćemo i mi u Bijeljini, u skladu sa našim zakonskim mogućnostima, pokušati da primjenimo slična rješenja, istakao je Jović.

Načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu je podsjetio da je od resornog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede traženo da se javna rasprava o Pravilniku o poljoprivrednim podsticajima u Republici Srpskoj održi u Bijeljini, ali da Ministarstvo nije pozitivno odgovorilo na ovaj zahtjev.

Na odnos Ministarstva prema poljoprivredni proizvođačima se osvrnuo i predsjednik Udruženja poljoprivrednika sela Semberije Savo Bakajlić koji je naglasio da poljoprivrednici očekuju da Ministarstvo najzad ispuni obećanje i da do početka proljetne sjetve isplati zelene vaučere za štetu od poplava, ali i da isplati podsticaje iz 2014. godine.

- Pored kašnjenja, podsticaji su, prema onome što je objavljeno na sajtu Ministarstva, umanjeni za 20 do 30 odsto. To će nekim proizvođačima stvoriti velike probleme, s obzirom da su ušli u investiciju, a dobiće manji iznos podsticaja od planiranog. Što je najgore, uopšte nije poznat kriterijum po kojem su izvršena umanjenja podsticaja niti su oni umanjeni proporcionalno za sve poljoprivrednike. Jedini način da se ovaj dugogodišnji problem riješi je donošenje Zakona o podsticajima kojim bi bila regulisana ova oblast, zaključio je Bakajlić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA