Mirjanić: Efikasnija organizacija, bolja materijalna podrška i opremljenost Voda Srpske

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić rekao je da u oblasti vodoprovrede treba sanirati mnoštvo infrastrukture i vodotoka i otkloniti sve barijere koje su smanjivale efikasnost izgrađenih hidromeliracionih sistema.

Mirjanić: Efikasnija organizacija, bolja materijalna podrška i opremljenost Voda Srpske

Mirjanić je, nakon razgovora sa rukovodstvom "Voda Srpske" u Bijeljini, najavio da će ova javna ustanova biti organizaciono, ekonomski, materijalno i kadrovski osposobljena da se uhvati u koštac sa izazovima koje nosi vrijeme.

"Već je formiran stučni tim koji na bazi izazova vremena treba da napravi i predloži Vladi koncepciju organizacije Javne ustanove Vode Srpske koja će biti osposobljena kadrovski i materijalno, pogotovo organizaciono, imajući u vidu da djeluje na prostoru cijele Republike Srpske", rekao je Mirjanić novinarima.

Prema njegovim riječima, ovaj materijal trebalo bi da bude gotov do kraja mjeseca.

"Planiramo da imamo efikasniju organizaciju, bolju materijalnu podršku i, pogotovo, opremljenost Javne ustanove Vode Srpske sa sredstvima kojima će moći da održava sve hidromeliracione sisteme i da ima odgovarajuću opremu za hitne intervencije pri izvođenju radova tamo gdje se dese neprilike", precizirao je Mirjanić.

Ministar Mirjanić je sa direktorom "Voda Srpske" Draganom Anđelićem razgovarao i o realizacija dosadašnjih projekata na uređenju hidromeliracionih sistema.

"Razgovarali smo o ubrzavanju realizacije projekata koji se finansiraju iz sredstava Evropske investicione banke i putem Republičkog štaba za vanredne situacije i konstatovali da nemamo saveznika u vremenu koje nam ne ide na ruku, jer vlažno vrijeme i prevelike padavine otežavaju dinamiku i zato na nekim područjima sporo realizujemo projekte", rekao je Mirjanić.

Prema njegovim riječima, u nekim slučajevima nije najbolje opremljena građevinska operativa i nemaju svi izvođači radova takve kapacitete da bi mogli ubrzati i skratiti rokove realizacije projekata."Uz mjere koje preduzimaju Vode Srpske u svojoj organizaciji i u odnosu prema izvođačima nadamo se da će ova godina biti u znaku izrazito dinamične realizacije svih projekata", zaključio je Mirjanić.

Ministar je podsjetio da se sredstvima Evropske investicione banke finansiraju zaključeni projekti čija je vrijednost oko 40 miliona KM, a do sada je realizovano oko 15 miliona KM, dok drugi dio čini sedam naknadnih projekata vrijednosti oko osam miliona KM.

Prema njegovim riječima, u toku su i projekti intervencija Javne ustanove "Vode Srpske" i lokalnih samouprava prema odluci Štaba za vanredne situacije Republike Srpske, gdje su već donesene odluka o angažovanju 12,9 miliona, a plaćeno je oko 5,5 miliona KM realizovanih projekata.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

15°

  • 17:00

    15°C
  • 20:00

    13°C
  • 23:00

    11°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

147 cm

Promjena: -1cm

Sava Jamena

311 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 25. Apr 2024. 14:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI