Homer otkrio Higsov bozon pre naučnika u Cernu!

Sudeći prema proračunima koje je Homer Simpson napravio u epizodi iz 1998. godine, izgleda da je jedan od omiljenih crtanih junaka otkrio Higsov bozon 14 godina pre fizičara u Cernu.

Homer otkrio Higsov bozon pre naučnika u Cernu!

Najkraći opis Homera Simpsona bio bi da obožava krofne, ne voli da radi i nije preterano bistar. Nikad se ne bi reklo da je materijal za naučnika, a kamoli da je napravio jedno od najvažnijih otkrića u fizici u proteklih nekoliko decenija.

Fizičar Simon Sing autor je knjige koja obrađuje sve matematičke proračune napravljene u epizodamaSimpsonovih.

„Simpsonovi su jedna od emisija u kojoj se često mogu naći veoma složene matematičke računice. Mnogi pisci popularnog serijala su matematičari", objašnjava Sing.

Dok je pisao knjigu bio je veoma iznenađen kada je u epizodiThe Wizard of Evergreen Terrace otkrio da je Homer predvideo masu Higsovog bozona 14 godina pre njegovog otkrića u Cernu.

U pomenutoj epizodi Homer postaje pronalazač, pokušavajući da krene stopama Tomasa Edisona.

„Jednačina koju Homer rešava predviđa masu 'božje čestice'. Ukoliko do kraja rešite jednačinu, dobićete masu Higsovog bozona koja je neznatno veća od stvarne nanomase te čestice", ističe Sing zaIndipendent.

Prema njegovim rečima, prilično je neverovatno da je Homer predvideo masu Higsovog bozona 14 godina pre naučnika.

„Jedna od jednačina u epizodi odnosi se na Fermaovu poslednju teoremu, koju sam podrobno obradio u svojoj pređašnjoj knjizi. Možete misliti koliko sam bio iznenađen kada sam u epizodi Simpsona video da je Homer ispisuje. A tek koliko sam bio šokiran kada se ispostavilo da Homerova cela jednačina zaista približno izračunava masu Higsovog bozona", objašnjava Sing.

Postojanje „božje čestice" prvi put je predvideo tim fizičara sa Univerziteta u Edinburgu, na čelu sa profesorom Piterom Higsom. Međutim, tek je 2013. godine komplikovanim eksperimentom sudaranja čestica u Velikom hadronskom sudaraču dobijen dokaz o njenom postojanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA