Poslije dvije godine nastavljen intenzivniji rad

Komora agronoma Republike Srpske poslije dvije godine nastavila je da radi intenzivnije, te je neophodna bolja uvezanost struke i poljoprivrednih proizvođača, istaknuto je na Skupštini agronoma Srpske, održanoj u Bijeljini.

Poslije dvije godine nastavljen intenzivniji rad

Pomoćnik ministra poljoprivrede Republike Srpske Zoran Kovačević smatra da je dobro što su organi Komore ponovo počeli da funkcionišu.

Kovačević je istakao da je krajnji cilj današnjeg i sličnih skupova da dobro organizovana struka bude u interesu i funkciji krajnjih korisnika, odnosno poljoprivrednih proizvođača.

Prema njegovim riječima, ovakvi skupovi agrarne struke doprinijeće boljem međusobnom razumijevanju i povezivanju svih institucija u sektoru agrara, ali i što boljem povezivanju sa udruženjima poljoprivednih proizvođača, zadrugama i agrarnim organizacijama.

„Neophodno je da ovakvi skupovi daju doprinos boljem i kvalitetnijem radu Komore u narednom periodu, a to je interes i potreba kompletne agronomske struke", rekao je novinarima Kovačević, koji je prisustvovao Skupštini.

On je napomenuo da je resorno ministarstvo preduzelo niz aktivnosti kada je riječ o funkcionalnoj integraciji svih aktera u oblasti agrara Srpske.

„Ministarstvo je u posljednjih nekoliko godina formiralo niz stručnih timova sastavljenih od svih institucija u oblasti agrara", naveo je Kovačević i dodao da je na ovaj način značajno unaprijeđen ovaj sistem u kojem ima mnogo prostora za još bolju saradnju.

Predsjednik Skupštine Komore agronoma Aleksandar Životić istakao je da je rad ove komore poslije dvije godine počeo „punom parom" i da treba nadoknaditi sve što je u međuvremenu propušteno.

On kaže da je sve spremno za dalji, intenzivniji i bolji rad Komore i da je sada najvažnije omasovljenje članstva. Najavio je sastanke po regijama da bi animirali ljude da se uključe u Komoru i interese realizuju učešćem u njenom radu.

Životić je napomenuo da Komora direktno učestvuje u donošenju propisa u oblasti poljoprivrede, ali i u izmjeni niza propisa.

Izvršni odbor Komore danas je formirao četiri radne grupe, odnosno komisije koje će doprinijeti kontinuiranoj edukaciji inženjera i boljoj primjeni propisa.

Predsjednik Izvršnog odbora Gordana Đurić objasnila je da je to neophodno jer postoji niz problema u neusaglašenosti zakonske regulative na nivou BiH.

„Očekujem da će do kraja godine biti značajnih napredaka, a cilj nam je da inženjeri poljoprivrede u Srpskoj budu jedinstveni i da se definišu načela očuvanja struke radi razvoja poljoprivrede", rekla je Đurićeva.

Ona je navela da su danas usvojene neznatne izmjene Statuta i doneseni su pravilnici o načinu i postupku izbora delegata Skupštine i o uspostavljanju fonda solidarnosti.

Skupština Komore agronoma održana je u okviru 20. Savjetovanja agronoma i 4. Međunarodnog simpozijuma inženjera poljoprivrede.

Savjetovanje je počelo 2. marta u Etno-selu „Stanišići" kod Bijeljine i traje do petka, 6. marta.

U okviru ovog savjetovanja, koje se održava paralelno sa 4. Međunarodnim simpozijumom agronoma, učestvuju autori iz 15 zemalja sa oko 140 radova.

Organizator skupa je Poljoprivredni fakultet Banjaluka i grad Bijeljina. Generalni pokrovitelj je Vlada Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA