Otvorena Izložba "Legat Stevana i Stanislava Biničkog"

U bijeljinskom Muzeju Semberije sinoć je otvorena izložba "Legat Stevana i Stanislava Biničkog" Narodnog muzeja iz Kruševca, a posjetioci su imali priliku da vide lične predmete, dokumente i fotografije porodice Binički.

Otvorena Izložba "Legat Stevana i Stanislava Biničkog"

Stanislav Binički /1872-1942/ jedan je od najznačajnijih predstavnika srpske savremene muzike i kompozitor "Marša na Drinu", a posjetioci su imali priliku da vide originalni notni zapis ove kompozicije, koja je jedan od simbola herojstva srpskog naroda.

Stanislav Binički autor je prve srpske opere, osnivač Beogradskog vojnog orkestra, Muzike kraljeve garde, te jedan od osnivača Srpske muzičke škole.

Zaostavštinu porodice Binički kruševačkom Narodnom muzeju poklonio je Milivoj Јosifović, unuk Stanislava Biničkog.

Kustos Narodnog muzeja iz Kruševca Kosta Radić rekao je Srni da je večeras izloženo 60 fotografija, 40 dokumenata, životopis kompozitorovog oca Stevana Biničkog, ali i 13 porodičnih fotografija i portret srpskog oficira Milivoja Stojanovića - Brke u čiju je čast komponovan "Marš na Drinu".

Stojanović je bio komandant slavnog Drugog gvozdenog puka u Prvom svjetskom ratu, a kruševačkom muzeju ove dokumente ustupio je njegov sin koji živi u Americi.

Radić podsjeća da je ova izložba priređena u čast stotinu godina od Velikog rata i 100 godina od objavljivanja kompozicije "Marš na Drinu", a premijerno je prikazana u Beogradu avgusta prošle godine.

"Rijeka Drina nit' je bila međa, nit' je bila granica. To je samo veza između dva bratska naroda", rekao je Radić i najavio da će, nakon Bijeljine, ova izložba biti prikazana u Višegradu i Foči.

Izložbu u Bijeljini svečano su otvorili gradonačelnici bratskih gradova Bijeljine u Republici Srpskoj i Kruševca u Srbiji, Mićo Mićić i Dragi Nestorović.

Izložba će biti otvorena do 31. marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA