Trend smanjenja broja saobraćajnih nezgoda

Inspektor sektora Policije za bezbjednost saobraćaja CJB Bijeljina Radenko Knežević rekao je danas da je u prošloj godini uočen trend smanjenja broja saobraćajnih nezgoda, te da je negativni trend nezgoda sa poginulim licima zaustavljen još 2012. godine.

Trend smanjenja broja saobraćajnih nezgoda

"Evidentirali smo smanjenje nezgoda sa poginulim licima, teže i lakše povrijeđenim, a u ovoj godini, za prva dva mjeseca, stanje je u prosjeku prošlogodišnjeg.

Za prva dva mjeseca, naime, imali smo četiri saobraćajne nezgode sa poginulim licima, 13 sa teškim tjelesnim povredama i 22 sa lakšim", rekao je Knežević na konferenciji za novinare.

On je naveo da je neprilagođena brzina kretanja i dalje, u 70 odsto saobraćajnih nezgoda, glavni uzrok u kojem su poginula lica ili su lica koja su zadobila teže tjelesne povrede, a da slijedi alkohol koji je razlog svakog drugog saobraćajnog udesa.

"CJB je svoje aktivnosti usmjerio na evidentiranje i sankcionisanje ciljnih prekršaja, a to su neprilagođena brzina i vožnja pod dejstvom alkohola", rekao je Knežević.

U 2014. godini iz saobraćaja je isključeno 3.253 vozača pod dejstvom alkohola, 94 vozača pod dejstvom opijata i psihoaktivnih lijekova, a 11.000 vozača je sankcionisano zbog prebrze vožnje što čini čak 24 odsto od ukupnog broja izrečenih prekršajnih naloga.

Knežević je naveo i da su pješaci, kao učesnici u saobraćaju, u prošloj godini bili najugroženija kategorija, te da ih je u prošloj godini 10 njih smrtno stradalo.

"Deset vozača smrtno je stradalo, a ista situacija nastavlja se i ove godine kada su dva pješaka smrtno stradala", rekao je Knežević.

On je podsjetio da, kada je riječ o sankcijama i aktivnostima policije, u 2014. godini su preduzimane brojne aktivnosti koje su bile usmjerene na kontrolu odnosa vozač-pješak, te je u ovim aktivnostima sankcionsano 48 pješaka zbog nekorištenja svjetloodbojnog prsluka.

Knežević je rekao da je u ovom periodu sankcionisano i 110 pješaka zbog prelaženja mimo pješačkih prelaza, kao i 13 pješaka zbog prelaska na crveno svjetlo.

"Kada je riječ o odnosu vozač-pješak, ukupno je sankcionisano 729 vozača", rekao je Knežević i napomenuo da je CJB Bijeljina u toku ove godine organizovao i proveo kontrolu odnosa vozač-pješak, te da je u njima do sada sankcionisano 275 vozača kao i 88 pješaka", rekao je Knežević.

On je podsjetio da je na tendenciju smanjenja saobraćajnih nezgoda sa smrtnim posljedicama uticalo više parametara, kao Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima ali i novi Zakon o bezbjednosti saobraćaja na putevima u Republici Srpskoj, te pojačane aktivnosti policije i drugih aktera koji se bave problematikom bezbjednosti saobraćaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA