Dogovorili saradnju i uzvratnu posjetu

  • BIJELJINA
  • 06. Mar 2015.

Pred­sjed­nik SO Be­ra­ne Go­ran Ki­ko­vić, za­jed­no sa de­le­ga­ci­jom Udru­že­nja srp­skih knji­žev­ni­ka u otadž­bi­ni i ra­se­ja­nju, bo­ra­vio je u dvo­dnev­noj po­sje­ti Bi­je­lji­ni, na po­ziv Za­vi­čaj­nog udru­že­nja Cr­no­go­ra­ca "Ostrog" i doc. dr Sr­đa­na La­li­ća, či­ji pre­ci po­ti­ču iz se­la Ce­cu­ni kod An­dri­je­vi­ce.

Dogovorili saradnju i uzvratnu posjetu

On je tom pri­li­kom pri­su­stvo­vao ma­ni­fe­sta­ci­ji ‘'Ve­če gu­sa­la i ep­ske po­e­zi­je'', či­ji je spe­ci­jal­ni gost bio na­rod­ni gu­slar Bo­ško Vu­ja­čić.

To­kom ve­če­ri pri­ka­za­ni su pri­rod­ni i kul­tur­ni po­ten­ci­ja­li Be­ra­na i An­dri­je­vi­ce. Go­ste iz Va­so­je­vi­ća pri­mio je i gra­do­na­čel­nik Bi­je­lji­ne Mi­ćo Mi­ćić, is­ta­kav­ši da su ova­kvi su­sre­ti pri­li­ka da se us­po­sta­vi čvr­šća ve­za iz­me­đu Cr­ne Go­re i Re­pu­bli­ke Srp­ske.

- Bi­je­lji­na je je­dan od glav­nih po­kre­ta­ča raz­vo­ja Re­pu­bli­ke Srp­ske i BiH. Dru­ga je lo­kal­na za­jed­ni­ca po ve­li­či­ni u Re­pu­bli­ci Srp­skoj i jed­na od šest naj­ve­ćih u BiH. Naš grad je na ras­kr­šću va­žnih pu­te­va ko­ji po­ve­zu­ju tri ze­mlje. Gra­ni­či se sa Evrop­skom uni­jom, ima ve­li­ke pri­rod­ne re­sur­se za pro­iz­vod­nju hra­ne i prak­tič­no ne­is­crp­ne iz­vo­re ener­gi­je, kao i ve­li­ke po­ten­ci­ja­le za po­slo­va­nje u svim sek­to­ri­ma. Stal­ni cilj grad­ske upra­ve je da bu­de part­ner po­slov­ne za­jed­ni­ce i da Bi­je­lji­nu uči­ni još pre­po­zna­tlji­vi­jom, od­no­sno sre­di­štem uspje­šnih kul­tur­nih i po­slov­nih po­du­hva­ta i sa­rad­nje do­ma­ćih i stra­nih pri­vred­ni­ka i kom­pa­ni­ja. Za­to me ra­du­je i ovaj su­sret ko­ji će ini­ci­ra­ti us­po­sta­vlja­nje kul­tur­ne sa­rad­nje Be­ra­na i Bi­je­lji­ne - na­gla­sio je Mi­ćić.

O zna­ča­ju us­po­sta­vlja­nja kul­tur­ne sa­rad­nje dva gra­da go­vo­rio je i pred­sjed­nik SO Be­ra­ne Go­ran Ki­ko­vić, is­ti­ču­ći da na­rod Va­so­je­vi­ća i do­li­ne Li­ma po­seb­nu pa­žnju po­kla­nja kul­tur­no-isto­rij­skim po­ten­ci­ja­li­ma svog kra­ja. On je ujed­no po­zvao zva­nič­ni­ke Bi­je­lji­ne da po­sje­te Be­ra­ne što je gra­do­na­čel­nik Mi­ćić i pri­hva­tio.

Do­ma­ći­ni su go­sti­ma iz Be­ra­na uru­či­li i za­hval­ni­ce za do­pri­nos afir­ma­ci­ji kul­tur­nih vri­jed­no­sti i oču­va­nju tra­di­ci­je i gu­sa­la.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA