Švedska dodaje rodno neutralnu zamenicu u rečnik

Rodno neutralna zamenica biće uvrštena u zvanični rečnik švedskog jezika u aprilu, saopštili su danas urednici Švedske akademije SAOL.

Švedska dodaje rodno neutralnu zamenicu u rečnik

Zamenica "hen" biće dodata zamenicama "han" (on) i "hon" (ona) kao jedna od 13.000 novih reči u najnovijem izdanju rečnika SAOL-a.

Zamenica će biti korišćena za osobu čiji pol se ne otkriva, bilo zbog toga što je nepoznat ili je osoba transrodna ili govornik odnosno pisac smatra da pol nema nikakvog značaja za informaciju.

"Za one koji koriste ovu zamenicu, to što je sada u rečniku je od velikog značaja", rekao je AFP-u jedan od urednika Sture Berg.

Reč "hen" pojavila se 1960-ih godina, kada je uobičajena upotreba "han" postala politički nekorektna i sa ciljem da se pojednostavi jezik i izbegne nezgrapna han/hon (on/a) konstrukcija. Reč, međutim, se nikada nije ukorenila u jeziku.

Ponovo se pojavila 2000. kada se oglasila mala transrodna zajednica zemlje i poslednjih godina se češće koristi.

Sada se nalazi u zvaničnim tekstovima, sudskim presudama, medijskim tekstovima i knjigama i počela je da gubi nešto od svoje feminističko-aktivističke konotacije, dodaje Frans pres.

Rečnik Švedske akademije "osvežava" se svakih 10 godina, a nove reči unose se na osnovu toga koliko se često koriste i koliko su značajne. Novo izdanje rečnika u prodaji će se naći 15. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA