Jasenovac - mjesto golgote ali i vaskrsenja

Njegovo preosveštenstvo episkop slavonski Jovan rekao je večeras u Bijeljini da je Jasenovac svetinja i da zemlja tog stratišta "bruji vaskrsenjem".

Jasenovac - mjesto golgote ali i vaskrsenja

"Još je u nama ideja i viđenje Jasenovca kao nekog sivog, teškog, betonskog mjesta na kome vlada beznađe, besmisao i težina. Donja Gradina i Jasenovac su u stvari zemlja koja bruji vaskrsenjem, koje dolazi. Nema drugog mjesta koje tako podsjeća na Veliku subotu", rekao je vladika Jovan.

Na predavanju "Jasenovac viđen iz Svete zemlje" episkop slavonski govorio je o iskustvima Jevreja i njihovog poštovanja heroja i žrtava holokausta.

Vladika je ukazao da socijalistički režim od 1945. do 1992. godine u bivšoj Jugoslaviji nije dozvoljavao istraživanja o stradanju u Drugom svjetskom ratu.

"Broj žrtava u Jasenovcu je prije svega grijeh, odgovornost i krivica režima koji nije dopustio, nije podsticao, nije odbravao i nije dozvoljavao istraživanje", rekao je episkop Jovan.

Prema riječima vladike Jovana, jedino što se pouzdano zna je 90.000 imena koje ima Muzej žrtava genocida u Beogradu.

"Sav taj bol sada se preobražava i suština tek izlazi pred nas, Jasenovac je svetinja, a jedini način da se u tu svetost uvjerimo je da pođemo na to polje Gradine i Jasenovca, na tu golgotu i tu zemlju koja vri vaskrsenjem", istakao je vladika Jovan.

Predavanje vladike Jovana dio je ciklusa predavanja koje je tokom Velikog posta organizovao Misijski fond Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA