Dan odbrane grada i borba za istinu

Gradska boračka organizacija u Bijeljini obilježiće sutra 23 godine od odbrane grada polaganjem cvijeća na centralni spomenik oslobodiocima i nastavkom borbe za istinu o proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, najavio je danas predsjednik ove organizacije Miodrag Stevanović.

Dan odbrane grada i borba za istinu

Na konferenciji za novinare u Gradskoj boračkoj organizaciji, predsjednik Skupštine opštine Bijeljina iz 1992. godine Cvijetin Simić najavio je inicijativu za formiranje dokumentacionog centra u kojem bi bila prikupljena i javnosti prikazana sva dokumentacija o dešavanjima u gradu 1992. godine.

"Dokumentacija postoji, treba je prikupiti i pokazati istinu javnosti, jer je istina najbolja odbrana srpskog naroda od laži i manipulacija kojima se godinama unazad zavarava domaća i svjetska javnost", rekao je Simić.

On smatra da Gradska boračka organizacija i Muzej Semberije u Bijeljini treba da objedine svu arhivsku građu i da za taj posao ne treba više od 50.000 KM.

Vojno lice Zoran Vasić rekao je novinarima da je kao pripadnik kontraobavještajne službe pratio formiranje paravojnih muslimanskih snaga u sjeveroistočnoj BiH i da postoje svjedočenja o stvaranju Patriotske lige kao oružane frakcija Stranke demokratske akcije još u prvoj polovini 1991. godine.

"Muslimani su slali ljude da ratuju u Hrvatskoj gdje su uvježbavali rat za BiH i upravo tako obučeni pripadnici paravojnih snaga organizovali su blokadu Bijeljine na 47 barikada u gradu 1992. godine", rekao je Vasić.

On kaže da su ti dobro obučeni, organizovani i naoružani muslimani planirali da učenike Đačkog doma u Bijeljini iskoriste kao taoce i da je djecu raznih nacionalnosti spasila i izvela ka Srbiji jedina tada legalna vojska JNA, čiji je oficir bio.

Vasić je rekao novinarima i da su Srbi bili prve žrtve gradske borbe za deblokadu i odbranu Bijeljine. Dan odbrane grada sutra će biti svečano obilježen ispred spomenika na centralnom trgu u 19.00 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA