Britanac odlučio da isproba ulje od kanabisa protiv raka

Dejvid Hibit, kome su doktori rekli da mu je ostalo još 18 meseci, kaže da je pobedio rak debelog creva uljem od kanabisa.

Britanac odlučio da isproba ulje od kanabisa protiv raka

Bolest mu je dijagnostikovana u julu 2012. godine, nakon čega je podvrgnut hemoterapiji i radioterapiji, a odstranjen mu je i deo debelog creva. Doktori su mu kasnije rekli da je rak metastazirao na limfne čvorove u preponama i da ne mogu mnogo da učine po tom pitanju.

Pošto su mu dali još 18 meseci života, Dejvid iz Stouka na Trentu odlučio je da pokuša sa uljem od kanabisa, koje je kupovao za 50 funti po gramu. Na poslednjem pregledu u januaru lekar mu je rekao da je izlečen.„Prijatelji su mi pričali o ulju od kanabisa, ali sam ja tu mogućnost odbacio. Nikada nisam voleo marihuanu, ali kada su mi u februaru prošle godine rekli da mi je ostalo 18 meseci, odlučio sam da isprobam", kaže Dejvid za Dejli mejl.

Nakon što mu je rak debelog creva u trećoj fazi dijagnostikovan, vrlo brzo je operisan 2012. godine u bolnici „Kristi" u Mančesteru. Nažalost, rak se vratio i jula 2013. godine podvrgnut je još jednoj hemoterapiji.

Na Božić 2013. doktori su bili veoma optimistični, ali je Dejvid mesec dana kasnije osetio izraslinu na preponama.

„Ovaj put su mi rekli da ne mogu mnogo da mi pomognu. U julu 2014. godine počeo sam da istražujem i nabavio malo ulja od kanabisa. Primao sam hemoterapiju i došao sam do stadijuma kada sam bio izuzetno slab", objašnjava 33-godišnjak.

U avgustu je odlučio da odustane od hemoterapije i počne sa uljem. U oktobru su mu u Kraljevskoj univerzitetskoj bolnici u Stouku odstranili kancerozne limfne čvorove, ali je odbio doktore kada su mu rekli da ponovo pokuša sa hemoterapijom.

„Osećao sam da me hemoterapija ubija i da ne mogu ništa da izgubim ako nastavim sa uljem, koje sam nabavljao od poznanika koji ga pravi. Jedan gram mi je trajao oko mesec dana", kaže Dejvid.

Prema njegovim rečima, u početku korišćenja imalo je prilično jak efekat na njega, ali se navikao. Takođe, u poređenju sa hemoterapijom bilo je „mačji kašalj". Bol je ubrzo prestao, počeo je da jede i osećao se mnogo bolje.

„Želim da druge ljude obavestim da imaju druge opcije na raspolaganju i da one imaju efekta", zaključio je Dejvid.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA