Vađenje krvi bez igle iduće godine

Američki naučnici osmislili su spravu za vađenje krvi pomoću koje se taj postupak obavlja jednostavno, bezbolno i bez igle.

Vađenje krvi bez igle iduće godine

Američki naučnici osmislili su spravu za vađenje krvi pomoću koje se taj postupak obavlja jednostavno, bezbolno i bez igle, a koja bi mogla da se nađe u prodaji veći iduće godine.

Aparat veličine ping pong loptice funkcioniše tako da se prisloni uz kožu na dva minuta, a za to vreme poseban vakuumski deo sprave preko kapilara "usisava" potrebnu količinu krvi koja potom iscuri u epruvetu pričvršćenu za aparat, piše portal Pliva.

"Tehnologija se zasniva na silama koje upravljaju protokom tankog mlaza krvi", kazao je Ben Kasavant, potpredsednik i suosnivač firme Tašo Inc. koja je osmislila spravu.

Prema njegovim rečima, površinska napetost dominira nad gravitacijom što omogućava da krv ostane u cevčici aparata bez obzira na to kako se drži.

"Kada prislonimo spravu uz kožu pacijenta stvara se lagani vakum koji odmah počinje da usisava krv iz kapilara, a zahvaljujući kapilarnoj aktivnosti krv se usisava u epruvetu koja je pričvršćena za aparat", objasnio je Kasavant.

Stručnjaci se nadaju da će FDA (Food and Drug Administration) odobriti puštanje aparata na američko tržište do kraja godine, tako da bi se u prodaji mogao naći već iduće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA