"Vode Srpske": Oštećeni vodoprivredni objekti u naselju Janja

Obodni kanali Obrijež jedan i Obrijež dva u Novom naselju Јanja kod Bijeljine oštećeni su na nekoliko mjesta, rekao je danas načelnik Odjeljenja za upravljanje vodnim dobrom u Јavnoj ustanovi "Vode Srpske" Miroslav Čvrgić.

"Vode Srpske": Oštećeni vodoprivredni objekti u naselju Janja

Čvrgić je naveo da je Vlada Republike Srpske za nasipe u Semberiji i u cijeloj Srpskoj izdvojila znatna sredstva, te da je većina njih kvalitetno urađena, ali da se dešavaju i ovakve situacije.

"Ponovo se uzurpira rad na vodnom zemljištu, na kanalu u ovom dijelu Semberije, kao i ranije na nekim drugim kanalima. Na nasipu, dužine 2.300 metara, i na samom kanalu ponovo se podižu ograde, ore se nasip, prave zasadi voćnjaka, nasip se prosijeca, zida, čak se i uklanjaju dijelovi nasipa, a rade se i objekti koji nemaju vodnu saglasnost", rekao je Čvrgić.

Prema njegovim riječima, uzurpacija nasipa i kanala dešava se već duže vrijeme.

"Obavještavali smo više puta nadležnu inspekciju, ali i opštinsku o problemima koji se dešavaju na ovim terenima", rekao je Čvrgić i dodao da se očekuje da reaguje republička vodna inspekcija, koja je ponovo obaviještena.

Čvgić je naveo da počinalac ovih radnji nije poznat, ali da se pretpostavlja da je riječ o mještanima koji graniče sa kanalom.

Načelnik Odjeljenja za opšte i pravne poslove u "Vodama Srpske" Slobodan Marilović rekao je da ova ustanova sa Vladom Srpske ulaže ogromna sredstva u izgradnju vodoprivrednih ovjekata i sistema, ali da su određeni objekti ugroženi od nesavjesnih počinilaca.

"U posljednje vrijeme redovno obilazimo ove objekte i prijavljujemo stanje koje zatičemo na terenu. Na objektima Obrijež jedan i dva koji prihvataju brdske vode, između ostalog, uklonjen je zaštitni obodinski nasip koji sprečava da se voda razliva po prostoru prema naselju Јanja", rekao je Marilović.

On je naveo da je tehnička ekipa, koja je primijetila ove probleme u februaru, svim nadležnima uputila obavještenje, te da očekuje konstruktivnu reakciju.

"Republička vodna inspekcija davala je do sada naloge da `Vode Srpske` otklanjaju ovakve nepravilnosti, ali ti troškovi, kojim bismo otklanjali posljedice ovakvih nezakonitih djela, padaju na teret Republike. Mi ćemo insistirati da nalozi idu u pravcu izvršilaca, te da oni snose troškove obnove", rekao je Marilović.

Prema njegovim riječima, "Vode Srpske" jedino mogu podnijeti prijavu protiv počinioca ukoliko je poznat, a ukoliko nije biće podnesena prijava protiv nepoznatih počinilaca kako bi dali mogućnost i drugim organima da se uključe u pronalaženje oni koji čine ove nesavjesne radnje.

Marilović je aplelovao da mještani ne narušavaju nasipe i kanale, te da se savjesno odnose prema vodoprivrednim objektima.

On je naveo da je za ovaj nezakoniti postupak predviđena, u skladu sa Zakonom o vodama, kazna prekršajnog karaktera, a ukoliko dođe do posljedica ugrožavanja života ljudi onda je riječ o krivičnim djelima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA