Mićić ponovo potpredsjednik NALAS-a

Gradonačelnik Bijeljine i Predsjednik Saveza opština i gradova Mićo Mićić ponovo je izabran za potpredsjednika Mreže asocijacija lokalnih vlasti Jugoistočne Evrope (NАLАS) na 10. Generalnoj skupštini ove organizacije, održanoj u bugarskom gradu Plovdivu od 16. do 19. maja. Za predsjednika je izabran Emil Dragiči iz Rumunije.

Mićić ponovo potpredsjednik NALAS-a

Pored Generalne skupštine, u Plovdivu je delegacija Saveza opština i gradova Republike Srpske koju je predvodio Mićić, učestvovala na Godišnjem forumu lokalnih vlasti, kao i Konferenciji „Nadležnosti i spremnost lokalnih vlasti iz Jugoistočne Evrope za prevenciju rizika i upravljanje kriznim situacijama usljed prirodnih nepogoda" kojoj je prisustvovao i predsjednik Bugarske Rosen Plevneviev.

Ovi skupovi u organizaciji NАLАS-a, Nacionalne asocijacije opština u Republici Bugarskoj i grada Plovdiva okupili su preko 100 načelnika opština i gradova iz dvanaest zemalja regiona.

Na Generalnoj skupštini NАLАS-a su, pored izbora novog rukovodstva, vođene diskusije o unapređenju kapaciteta lokalnih samouprava i modernizaciji opštinskih usluga, a Forum lokalnih vlasti JIE je bio prilika za razmjenu najboljih praksi, ideja i naučenih lekcija u oblasti lokalne samouprave.

Na konferenciji posvećenoj ulozi lokalnih samouprava u situacijama elementarnih nepogoda, gradonačelnik Mićić je predstavio iskustva i naučene lekcije u BiH i Gradu Bijeljina iz prošlogodišnjih poplava, naglasivši da je prekogranična saradnja od najveće važnosti za prevenciju katastrofa:

- Ovo je posebno izraženo u regionu Jugoistočne Evrope u kojem su sistemi za odbranu od prirodnih katastrofa uspostavljani u nekada jedinstvenim državama, pa njihovo uspješno korišćenje i održavanje zahtijeva unapređenje koordinacije aktivnosti organa vlasti između svih ugroženih država, poručio je Mićić učesnicima Konferencije.

Po ocjeni učesnika, ovi skupovi su važan činilac za regionalni ekonomski oporavak i razvoj, kao i sprečavanje prirodnih katastrofa, s obzirom na važnu ulogu lokalnih zajednica u tim procesima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA