DZ Bijeljina: Za godinu dana pruženo više od dva miliona usluga

Dom zdravlja Bijeljina pružio je za godinu dana više od dva miliona usluga za oko 730.000 građana u regiji i isplatio zaposlenima sve plate sa doprinosima, navodi se u izvještaju o radu ove zdravstvene ustanove za 2014. godinu.

DZ Bijeljina: Za godinu dana pruženo više od dva miliona usluga

Druga po veličini zdravstvena ustanova primarne zdravstvene zaštite u Republici Srpskoj ima 55 timova porodične medicine i pokriva teritoriju Bijeljine i opština Pelagićevo i Donji Žabar sa 93.000 osiguranika.

Dom zdravlja Bijeljina ima 368 zaposlenih, od toga je 297 zdravstvenih radnika, među kojima 61 doktor specijalista.

Planom rada za ovu godinu, koji će biti razmatran na Skupštini grada 27. maja, u Domu zdravlja očekuju prihod od 12,5 miliona KM, što je na nivou prošle godine.

Na osnovu statističkih podataka u 2014. godini, po zastupljenosti oboljenja na ovom području se izdvajaju hipertenzija, hronična srčana insuficijencija, ishemijske bolesti srca i infarkt, ishemijske bolesti mozga uključujući i moždani udar.

Slijede šećerna bolest, infekcije gornjih respiratornih puteva, upalni bronhitis, hronična opstruktivna bolest, gastritis i čir želuca, oboljenja koštano-mišićnog sistema, benigna hipertrofija prostate i osteoporoza.

U Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Bijeljina organizovano je 10 timova, opremljeni su sa sedam sanitetskih vozila, a u prošloj godini zbrinuli su gotovo 30.000 pacijenata.

Najčešće dijagnoze pacijenata u Službi hitne medicinske pomoći prošle godine su bili povišen krvni pritisak, srčana insuficijencija, moždani udar, alergije, ujedi stršljena, pčela i krpelja, povrede glave, ruke i noge, psihoze i hronični bronhitis.

U strukturi svih usluga Doma zdravlja Bijeljina 40 odsto su usluge porodične medicine, 13 odsto laboratorijske dijagnostike, 12 odsto hitne medicinske pomoći, osam odsto usluge stomatologije, šest odsto usluge fizikalne rehabilitacije i pet odsto usluge radiološke i ultrazvučne dijagnostike.

Po četiri odsto usluga odnosi se na specijalističke konsultacije iz ginekologije, pedijatrije, Centra za mentalno zdravlje i Higijensko-epidemiološke službe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA