Turci siju suncokret u Bijeljini i Gradišci

Preduzeće "Family-Farm", koje je početkom ove godine u Bijeljini osnovala grupa turskih privrednika, već je organizovala da se u Republici Srpskoj zasije oko 700 hektara bijelog suncokreta, koji će se izvoziti u Tursku i EU, kaže zastupnik firme Gordana Vasić, diplomirani inženjer poljoprivrede i agronom.

Turci siju suncokret u Bijeljini i Gradišci

„Na području Gradiške zasijano je oko 200 hektara, koliko je zasijano i na području Posavine. Nešto veće količine bijelog suncokreta zasijane su na području Semberije, tako da ukupno imamo zasijanih oko 700 hektara", kaže Vasić.

Ona ističe da je ovo prva godina otkako se na ovom području ugovara proizvodnja bijelog suncokreta za grickanje i konzumiranje, koji se razlikuje od crnog suncokreta, namijenjenog za proizvodnju ulja, po tome što sadrži 50 odsto masnoće u sjemenci.

Proizvođači bijelog suncokreta, koji su potpisali ugovore o proizvodnji, dobili su besplatno sjeme i vještačko đubrivo. Oni mogu računati i na minimalnu otkupnu cjenu od 0,50 evra po kilogramu sjemena, ukoliko postignu dogovoreni standard kvaliteta, koji podrazumijeva odgovarajuću krupnoću i ispunjenost zrna.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

15°

  • 17:00

    14°C
  • 20:00

    12°C
  • 23:00

    9°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

161 cm

Promjena: -7cm

Sava Jamena

311 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 25. Apr 2024. 13:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI