Povećan prihod u gradskom budžetu

Bijeljina je, uz ogromne uštede, vrlo tešku finansijsku 2014. godinu, u kojoj je zbog poplava za prvih šest mjeseci napravljen deficit u budžetu od 3,5 miliona KM, završila pozitivno sa suficitom od 140.000 KM, rekao je šef gradskog Odjeljenja za finansije Milorad Sofrenić.

Povećan prihod u gradskom budžetu

Skupština grada usvojila je danas izvještaje o izvršenju budžeta za prošlu godinu i za prvi kvartal ove godine, u kojem su prihodi u gradskoj kasi povećani za 1,2 milion KM u odnosu na plan.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Ivan Burić rekao je novinarima da odbornici opozicije nisu podržali izvještaje o izvršenju budžeta zbog toga što su izuzetno smanjena izdvajanja za socijalne i boračke kategorije, za kulturu, omladinu i školski sport, kao i za građevinske investicije na školskim objektima.

Burić kaže da opozicioni odbornici SNSD-a nisu podržali ni novo kreditno zaduženje grada od 1,1 miliona KM zbog iste zamjerke da se sav teret krize prebacuje na građane.

Većina u Skupštini grada okupljena oko SDS ipak je podržala novi kredit od Svjetske banke, čiju raspodjelu na lokalne zajednice pogođene poplavama vrši Vlada Republike Srpske.

Sofrenić je rekao novinarima da je riječ o izuzetno povoljnom kreditu sa kamatom od 1,75 odsto, grejs periodom od pet godina i rokom otplate od 20 godina.

Novac je namijeljen isključivo za sanaciju šteta od poplava na infrastrukturi i na objektima koji su vlasništvo grada, poput puteva, mostova, kanalizacije i zgrade Centra za socijalni rad.

Bijeljina trenutno godišnje servisira do šest miliona maraka kredita.

Sofrenić očekuje da će prihodi u gradskoj kasi u tekućem kvartalu biti veći i preko tri miliona KM u odnosu na prošlu godinu, zbog čega najavljuje i konačan početak otplate akumuliranog deficita od 6,7 miliona KM iz 2012. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA