Sanita Smajić želi očuvati tradiciju svog naroda, ali se i školovati

Sanita Smajić prva je Romkinja koja je u Bijeljini redovno završila srednju školu. Ovogodišnja maturantica Poljoprivredne škole planira upisati Pedagoški fakultet u svom gradu. U tome će imati podršku svojih roditelja, ali i Udruženja za promociju obrazovanja Roma „Otaharin" iz Bijeljine.

Sanita Smajić želi očuvati tradiciju svog naroda, ali se i školovati

Od prvog dana svog školovanja Sanita je bila dobra i vrijedna učenica i zbog toga će imati našu podršku u vidu stipendije i svake druge pomoći. Ona je prva redovno završila, ali ima još njenih sunarodnjaka koji uspješno pohađaju srednju školu - kazao je Dragan Joković, izvršni direktor Udruženja „Otaharin".

Sanita Smajić rođena je u Berlinu, a porodica se vratila u Bijeljinu 2000. godine. Žive od poneke nadnice i prodaje starih stvari, skromno u porodičnoj kući, ali svu svoju djecu školuju.

- Nisam nikada osjetila neku prepreku zato što sam Romkinja. Govorim i naš jezik i čuvam tradiciju svog naroda. Želim napredovati i školovati se jer se tako otvaraju velike šanse u životu - rekla je Sanita.

Bolji život U Bijeljini živi oko 2.500 Roma, a, prema podacima Udruženja „Otaharin", osnovnu školu trenutno pohađa 125 učenika romske nacionalnosti, ali samo njih nekoliko je u srednjim školama.

Mnogi već nakon osnovne škole odlaze u inostranstvo u potrazi za boljim životom. Sanita Smajić izabrala je put obrazovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA