Gradsko pozorište "Scena"

Pozorišni život u Bijeljini ima dugu i bogatu tradiciju, a profesionalni glumci koji niz godina unazad Bijeljina ima zaslužili su da imaju svoje pozorište koje se zvanično ugasilo prije više od dvije decenije, kada je odigrana i poslednja pozorišna predstava. Zatišje je uslijedilo mnogo ranije šezdesetih godina. Opet, na drugoj stani, danas oni na čijim se leđima i drži pozorišni život jedne sredine uz inicijatora sa dobrom idejom kreću na put do ostvarenja samo jednog cilja.

Gradsko pozorište "Scena"

Uprkos tome što se u krugovima javnog i kulturnog života Bijeljine i Semberije govorilo da je ovom dijelu Republike Srpske potrebno pozorište, nisu napravljeni po tom pitanju bitniji koraci.

Trenutnu sigurnu pozorišnu scenu i prostor za svoje djelovanje bijeljinski glumci imaju u velikoj sali Centra za kulturu, dok je realizacija ideje da se prostor "Vanekovog mlina" transformiše u pozorište još uvijek na dugom štapu, kažu ovi talentovani mladi ljudi.

Činjenicu da Bijeljina nema pozorište bilo je teško prihvatiti. Međutim, želja u ljudima da se zanovi pozorišni život nije ugašena, nadjačala je sve prepreke i krenula punom parom ka mjestu koje joj u ovoj sredini pripada.

Krajem prošle godine pobjedio je entuzijazam, a eksperti u ovom poslu po savjetu svog inicijatora sišli su među ljude, do sada već željne dobrih pozorišnih komada. Ono što je potrebno da bi oživio ovaj kulturni kutak jeste šest zaposlenih glumaca, koj će za svoj rad dobijati redovne lične dohodke, te prostor za izvođenje pozorišnih predstava. Iz gradske uprave obećanje da će sve ovo biti realizovano u narednoj budžetskoj godini glumci za sada imaju.

Ono što je sigurno glumci imaju posla do kraja godine na pripremanju pozorišnih komada i onoga u čemu su najbolji. Polovinom oktobra planirana je prva zvanična predstava Gradskog pozorišta "Scena", kada će biti odigrana predstava "Ćelava pevačica" po tekstu Ežena Joneska koja će biti prikazana u velikoj sali Centra za kulturu.

Prvi semberski profesionalni glumci, diplomci "Slobomir P univerziteta" su Ivan Petrović, Nenad Blagojević, Gavrilo Jovanović i Miloš Jelisavac iz klase Ljiljane Blagojević. Oni su nedavno, pred prepunom dvoranom Gradskog bioskopa, uz pomoć studenata druge i treće godine Akademije umjetnosti svoga univerziteta, odigrali komediju "Cajkača", autora Milice Konstantinović.

Više, svakako, pogledajte u videu u prilogu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA