Završni čin u bijeljinskoj pravosudnoj drami poznatoj kao "slučaj Kerović"

Pred Osnovnim sudom u Bijeljini u danas je praktično okončano suđenje Radoslavu Popoviću zbog krivičnog djela otmice i protvpravni prekid trudnoće, izvršenog 1997. godine u Bijeljini. Ovo je završni čin u poznatoj bijeljinskoj pravosudnoj drami koja je u javnosti nazvana „slučaj Kerović“.

Završni čin u bijeljinskoj pravosudnoj drami poznatoj kao "slučaj Kerović"

Radoslav Popović danas je priznao krivicu za krivična djela iz optužnice, izjavio da se kaje i da bi volio da im apriliku da se izvine oštećenima.

Okružni tužilac prihvatio je priznanje krivice i ugovorenu kaznu od 2 godine i 3 mjeseca zatvora. Sutra u 13,00 pred krivičnim vijećem Osnovnog suda u Bijeljini biće zakazano izricanje presude.

Zločin koji je šokirao javnost Bijeljine dogodio se početkom septembra 1997. godine kada je iz svoje kuće, u centru Bijeljine oteta 27-godišnja žena u sedmom mjesecu trudnoće. Nad njom je izvršen medicinski zahvat prekida trudnoće nakon čega je ostavljena na jednoj livadi u selu Ljeljenča nadomak Bijeljine.

Djelo su počinili doktor Dragomir Kerović iz Lopara, tada poslanik SDS u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, uz pomoć Milana Milovanovića i Radoslava Popovića, koji su, obučeni u policijske uniforme, i uz lažni policijski nalog, za naknadu od 500 njemačkih maraka, djevojku oteli iz kuće.

Dragomir Kerović je djelo inicirao i izvršio da bi spriječio da se rodi njegovo dijete začeto u kratkoj vanbračnoj vezi sa otetom djevojkom.

Istraga je otvorena tek 1998. godine a suđenje završeno 2004. godine, nakon mnogo prekida i zloupotreba mogućnosti krivičnog postupka, uglavnom od strane Dragomira Kerovića.

Dragomir Kerović osuđen je na kaznu od 4 godine i 6 mjeseci zatvora i kazna je već sprovedena. Saučesnici, Milovanović i Živan Ilić iz Brčkog koji je angažovao pomagače, Milovanovića i Popovića, osuđeni su na 3 odnosno jednu godinu zatvora (Ilić).

Kada je počeo sudski proces Radoslav Popović bio je nedostupan pravosuđu jer se već odselio u Kanadu. Pronađen je i izručen Bosni i Hercegovini, po međunarodnoj potjernici 7. januara 2014. godine, od kada se nalazi u pritvoru u Okružnom zatvoru u Bijeljini.

Izručenje Popovića trajalo je dugo jer BiH nije imala ranije potpisan sporazum o ekstradikciji sa Kanadom.

 

Tužilac u postupku je Milorad Debeljević a sudija Marinko Sladić. Radoslava Popovića zastupa advokatica Branka Jamina.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA