Apel za strpljenje prilikom izdavanja ličnih dokumenata

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) apelovali su na strpljenje i ažurnost građana povodom isteka i zamjene ličnih dokumenata i putnih isprava, a posebno prilikom registracija vozila.

Apel za strpljenje prilikom izdavanja ličnih dokumenata

Ove godine u junu i julu zaprimljena su ukupno 59.402 zahtjeva za registraciju vozila, dok je u istom periodu zaprimljeno 81.098 zahtjeva za izdavanje ličnih dokumenata, od kojih je 40.546 zahtjeva za izdavanje putnih isprava.

Ukoliko se broj zahtjeva u ovom periodu uporedi s brojem zahtjeva u četvrtom i petom mjesecu (april i maj) ove godine, uočljiv je porast broja zahtjeva za produženje važenja registracija motornih vozila, i to za približno 700 zahtjeva, dok je samo broj zahtjeva za izdavanje putnih isprava veći za 12.361, navodi se u saopštenju iz MUPRS-a.

S ciljem eliminisanja gužvi i bržeg i efikasnijeg ostvarivanja prava građana, u nadležnim organizacionim jedinicama, u Banjoj Luci, Prijedoru, Bijeljini, Doboju, Trebinju, Istočnom Sarajevu i Palama, šalteri za registraciju vozila su fizički odvojeni od lokacije za izdavanje ličnih dokumenata i putnih isprava.

U funkciji je i „red sistema", kojim je građanima omogućeno da preuzmu broj za predaju zahtjeva i da procijene i organizuju vrijeme čekanja shodno dinamici rada referata, a obezbjeđeno je i prisustvo policijskog službenika, koji vrše nadzor i sprječavaju eventualne zloupotrebe.

Po potrebi se rad na referatu registracije vozila organizuje u dvije smjene i obavlja se radnim danima u periodu 7.00 - 20.00 sati i subotom 7.00 - 13.00 sati.

- S obzirom da je zbog sezone godišnjih odmora povećan broj zahtjeva, u ovom periodu su neizbježne gužve i pored maksimalnog angažovanja službenika, koji redovno obavljaju poslove u vezi sa registracijom vozila, ali i drugih poslova u vezi sa izdavanjem ličnih i putnih isprava, kao i službenika na ispomoći - kažu u MUP-u.

Napominju da je u posljednje vrijeme dolazilo do učestalih problema u fukncionisanju sistema registracije vozila, koji usporava ili onemogućava rad na aplikacijama, zbog čega se stvaraju gužve i javlja negodovanje građana, ali i u tom smislu se preduzimaju sve mjere kako bi se u što kraćem roku otklonili uočeni nedostaci.

Takođe podsjećaju građane da je zakonska obaveza da se lične karte zamjene u periodu od 15 dana prije dana njihovog isteka, pasoša tri mjeseca, a vozačke dozvole do samog dana isteka, s tim što je zahtjev moguće podnijeti i ranije.

Savjetuju građane da putem SMS servisa izvrše provjeru podataka i dobiju obavještenja iz registara Ministarstva o statusu ličnih dokumenata, registraciji vozila, novčanim kaznama i uplatama, te kaznenim bodovima.

Imajući u vidu navedeno, kao i činjenicu da se svi zahtjevi građana rješavaju u zakonom utvrđenom roku, Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na građane da pokažu razumijevanje s obzirom na opisane,kako navode, objektivne okolnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA