Kad nema municije vojska viče "beng, beng"!

Nestašica municije zadaje mnogo muke pripadnicima Holandske vojske. Vežbe su neophodne zbog odlazaka na misije, a kada nema metka vojniku preostaje jedino da viče „beng, beng, beng“, javljaju tamošnji mediji.

Kad nema municije vojska viče "beng, beng"!

Holandski RTL Nieuws došao je do poverljive elektronske pošte Ministarstva obrane koja otkriva razmere nestašice municije u tamošnjoj vojsci.

Akutni nedostatak municije izaziva velike nevolje, odlaganje vojnih vežbi i sramotu. Vojnici koji se pripremaju za misije van granica zemlje ne prolaze valjanu obuku, a RTL tvrdi da pojedinci posežu za onomatopejom, pa oponašaju pucanje uzvikujući „beng, beng, beng"!

Holandski mediji o nedostatku municije pišu već godinama, ali je aktuelna situacija toliko teška da izaziva frustraciju na svim nivoima Ministarstva obrane, prenosi index.hr.

„Čak i ako nemaš metaka, moraš vežbati korišćenje oružja", kaže Jan Debi iz sindikata zaposlenih u obrani VBM.

„To znači da kao vojnik moraš da vičeš beng, beng, beng, što je, očigledno, razarajuće za moral".

RTL Nieuws je dobio i službenu potvrdu problema iz nadležnog ministarstva:

„Koristimo više od 400 različitih tipova municije. Za neke od njih imamo skučene zalihe, pogotovo zbog velike potrošnje u misijama, dugog vremena isporuke ili dugotrajnog postupka nabavke. Zbog toga nema uvek dovoljno streljačkog materijala za vežbe i trening. Ministarstvo razume da kasarne nisu srećne u takvim okolnostima".

Vesti o loše opremljenim holandskim kasarnama nisu neuobičajene, pa je NATO u februaru ove godine bio prisiljen da sanira štetu nastalu izveštavanjem medija o manevrima u kojima su korišćene drške metli umesto mitraljeza.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA