Slijepe i gluve osobe za volanom u auto trci

U Poljskoj je nedavno organizovana neobična auto trka, u kojoj su vozači bili slijepe i gluve osobe.

Slijepe i gluve osobe za volanom u auto trci

Poput Helen Keler, prve gluve i slijepe osobe koja je završila koledž, učesnici trke na aerodromu Lođ u centralnoj Poljskoj, pomjerili su granice svojih mogućnosti.

"Od 19 učesnika, 12 nikad ranije nije vozilo automobil, dok je sedmoro vozilo prije nego što im je oštećen vid i sluh", izjavio je Mateuš Kotnovski iz Asocijacije gluvih i slijepih.

"Neki su potpuno gluvi i slijepi. Oni koji mogu malo da vide i čuju nose maske i šljemove kako bi svi bili ravnopravni", dodao je on u izjavi AFP-u.

Svaki učesnik je morao da pređe dva kruga na stazi pod budnim okom svog suvozača, a prethodno su imali dva dana treninga kako bi stekli osjećaj za volanom.

Tri auto škole su bile uključene, kao i veliki broj instruktora koji su morali sa vozačima da razviju poseban jezik zasnovan na dodiru.

Vlasnik jedne od škola Žbignjev Palgan dao je jasna upustva svom vozaču: "Kada dodirnem lijevu stranu tvog koljena, skreni lijevo. Kada dodirnem desnu stranu, skreni desno".

"Kada dodirnem vrh tvog koljena, ispravi volan i kada pritisnem na dole, ubrzaj. Kada povučem tvoje koljeno, koči", nastavljao je Palgan sa instrukcijama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA