Održani "Dani polja kukuruza"

Pomoćnik ministra za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Boris Pašalić rekao je danas da je ogled postavljen na Poljoprivrednom dobru "Semberija" u okviru "Dana polja kukuruza" najveći ogled ovakve vrste na području BiH, te da je danas prvi put predstavljeno devet novih hibrida.

Održani  "Dani polja kukuruza"

Pašalić je naveo da ovogodišnju sezonu karakteriše izuzetno nizak nivo padavina, te da je od 1. aprila na parceli na kojoj je postavljen ogled palo samo 217 litara kiše po metru kvadratnom, što je za oko 40 odsto manje nego što je u ovom periodu uobičajeno.

"Cilj današnjeg ogleda je da se proizvođači informišu o novim genotipovima, a dobra je prilika da se vidi i uoči razlika koju pojedini genotipovi ostvaruju u ovakvim uslovima. Naši proizvođači, na osnovu toga, mogu da se opredijele za uzgoj nekih novih hibrida koje ranije nisu koristili", rekao je Pašalić novinarima.

On je istakao da je neophodno da se koriste nove tehnologije, nove sorte i hibridi, te da je danas prilika da proizvođači na licu mjesta vizuelno uoče razlike među njima.

"Poljoprivredni proizvođači mogu da se opredijele za neke nove genotipove, hibride i tehnologije, što nam i jeste cilj", rekao je Pašalić i dodao da je, osim ogleda u Bijeljini, Ministarstvo poljoprivrede postavilo još pet ogleda širom Srpske.

Pašalić kaže da će do 10. septembra biti organizovane slične manifestacije i na tim ogledima.

Komentarišući najnovije procjene štete na poljoprivrednim usjevima, kao posljedice suše, Pašalić je rekao da je Ministarstvo radilo ozbiljnu procjenu prije mjesec dana i ocijenilo da je ona tada iznosila oko 150 miliona KM.

"Prije sedam dana radili smo novu procjenu i informisali Vladu Srpske da šteta iznosi više od 200 miliona KM. Naravno, kukuruz je najviše stradao i najugroženiji je. Očekivali smo ove godine prinos od 630.000 tona kukuruza, ali je sasvim sigurno da ukupan prinos neće biti veći od oko 370.000 tona. U novcu izraženo, to je manje za oko 105 miliona KM", rekao je Pašalić.

On je naveo da je, osim kukuruza, veoma ugrožena voćarska proizvodnja gdje je šteta, kako je rekao, veća od 50 miliona KM, potom slijedi povrtarska proizvodnja, a postoje i veliki problemi sa uzgojem soje. Najugroženija područja, rekao je Pašalić, jesu Semberija, neki dijelovi Lijevča polja i Posavine.

"Ipak, i u ovim regijama, zavisno od niza faktora, imamo parcele na kojima je kukuruz u dosta dobrom stanju", dodao je Pašalić.

Govoreći o sistemu za navodnjavanje, za šta je resorno ministarstvo ove godine izdvojilo milion i po KM podsticaja za pojedinačne sisteme, Pašalić je podsjetio da je sistemom za navodnjavanje pokriveno 800 hektara, najviše u Bijeljini i Pelagićevu, čija je vrijednost bila pet miliona KM.

"I u narednom periodu biće sličnih investicija na nekih 800 hektara u LJubinju i Lijevče polju", najavio je Pašalić i dodao da je neophodno ulagati u ovaj sistem, s obzirom na to da će nedostatak vlage, perspektivno, biti veliki problem poljoprivrednoj proizvodnji, a da je samo nekoliko procenata oranica pokriveno sistemima za navodnjavanje.

U okviru manifestacije "Dani polja kukuruza - Bijeljina 2015" danas su prikazani ogledi sa 80 hibrida kukuruza iz 11 selekcijskih kuća.

Ogled je postavljen u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, odnosno Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA