Sofrenić: Do kraja godine smanjenje budžetskog deficita

U Odjeljenju za finansije Gradske uprave Bijeljina očekuju da će do kraja godine biti ostvaren planirani budžet od 45.250.000 KM, dok će budžetski deficit iz 2012. godine od 6,7 miliona KM biti smanjen za oko tri miliona KM.

Sofrenić: Do kraja godine smanjenje budžetskog deficita

Prema riječima načelnika Odjeljenja za finansije Milorada Sofrenića, priliv sredstava u budžet znatno je veći, ali nastaviće se sa štednjom.

"Nama je osnovni cilj da smanjimo deficit iz 2012. godine, a konkretne skupštinske odluke i aktivnosti gradske uprave na prikupljanju prihoda daju rezultate", rekao je Sofrenić Srni.

On je podsjetio da je od 1. jula prošle godine na snazi primjena novog koeficijenta za raspodjelu PDV-a lokalnim zajednicama, što je, kako navodi, doprinijelo da gradska kasa bude punija za dva miliona KM, a značajni budžetski prihodi evidentirani su i na stavkama naplate poreza na nepokretnosti, građevinske rente, administrativne i komunalne takse.

"Za prvih šest mjeseci naplatili smo 1,3 miliona KM na ime poreza na nepokretnosti, a do kraja godine samo na ovoj stavci očekujemo prihod od 2,5 miliona KM. Od planiranih dva miliona KM na ime građevinske rente za sedam mjeseci realizovano je više ugovora koji omogućavaju dvostruko veći prihod od planiranog", naglasio je Sofrenić.

On je dodao da se vodi računa o tome da se u potpunosti ispoštuje i plan potrošnje budžetskih sredstava, te najavio rebalans budžeta, koji će najvjerovatnije biti izvršen na jesen.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA