Novi početak ili kraj za Šećeranu

Radnici bijeljinske Šećerane aktiviraće izvršne presude koje imaju ukoliko Vlada Republike Srpske ne prihvati plan za revitalizaciju ovog preduzeća.

Novi početak ili kraj za Šećeranu

Ako Vlada ne prihvati plan krenućemo u realizaciju izvršnih presuda i tražiti da to urade i preduzeća koja takđe imaju izvršne presude za naplatu svojih dugovanja, rekao je član privremenog Nadzornog odbora fabrike Rade Rakić.

Dopunjeni plan revitalizacije "Šećerane" kojim je predviđeno da Vlada uloži novac u pokretanje proizvodnje biće razmatran 8 septembra na vanrednoj skupštini akcionara ovog preduzeća.

Operativni plan za 2015/2016 godinu podrazumijeva da Vlada i Investiciono-razvojna banka izmire obaveze radnicima i povjeriocima po sudskim izvršnim presudama u iznosu do oko 12 miliona maraka zbog kojih je fabrika u blokadi.

Planom je predviđeno da IRB odobri kredit na 10 godina od 12,6 miliona maraka za remont i sanaciju objekata, sa grejs periodom od divje godine.

"Ako Vlada i IRB odluče da se u kampanju 2016. godine ide u vlastitoj režiji, potrebno je dodatno obezbijediti oko 46 miliona maraka za repu, repromaterijal, plate " navodi se u planu.

Dodaje se da bi se proizvodnjom ostvario prihod od oko 58 miliona maraka, čime bi fabrika ostvarila dobit od 15,5 miliona.

Član privremenog Nadzornog odbora "Šećerane" u ime manjinskih akcionara Rade Rakić kazao je da je uprava preduzeća doradila plan kako je to Vlada tražila na prošloj Skupštini akcionara.

On je dodao da radnici očekuju da Vlada kaže da li će ići u realizaciju ovog plana ili ne.

"Ako Vlada ne prihvati plan, radnici će biti primorani da preduzmu radikalne mjere, odnosno krenućemo u realizaciju izvršnih presuda i tražiti da to urade i preduzeća koja takođe imaju izvršne presude za naplatu svojih dugovanja.Sve do sada smo čekali kako ne bi došlo do otuđenja imovine fabrike, kako bi se namirili", rekao je Rakić.

On je istakao da nema ni novih potencijalnih kupaca, jer nije raspisan tender za prodaju "Šećerane".

Predstavnik državnog kapitala Mioslav Milovanović kazao je da ne može još ništa da govoriti o tome, jer čeka instrukcije od Vlade.

Na pitanje da li im je dostavljen dopunjeni plan i da li će Vlada pokrenuti proizvodnju u Šećerani u Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske rekli su da će nakon sjednice biti poznate naredne aktivnosti vezane za ovo preduzeće.

Fabrika Šećera Bijeljina je prošle godine prešla u vlasništvo Republike Srpske nakon što je Vrhovni sud Republike Srpske, osudio dotadašnjeg većinskog vlasnika Zorana Ćopića na četiri godine zatvora i trajno mu oduzeo imovinu vrijedno oko 20 miliona maraka, za koju je utvrđeno da ju je stekao pranjem novca jednog od najvećih narkobosova Darka Šarića.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA