Rebalans budžeta zbog 3,8 miliona dodatnih prihoda

Budžet Bijeljine biće rebalansom u oktobru povećan zbog dodatnih 3,8 miliona KM prihoda ostvarenih za prvih osam mjeseci, izjavio je danas Srni načelnik gradskog Odjeljenja za finansije Milorad Sofrenić.

Rebalans budžeta zbog 3,8 miliona dodatnih prihoda

On kaže da je rebalansom planirano pokrivanje dva, umjesto ranije predviđenih jedan milion KM, akumuliranog deficita u gradskoj kasi od 6,7 miliona KM.

"Dobro prikupljanje prihoda omogućilo je i izdvajanje 200.000 KM za današnji početak izgradnje Centra za socijalni rad u gradu, sa dnevnim centrom za kojim već godinama postoji potreba", istakao je Sofrenić.

Prema njegovim riječima, povećanje prihoda u gradskom budžetu ostvareno je uplatom 1.146.000 KM iz Fonda solidarnosti Republike Srpske za troškove lokalne zajednice i komunalnih preduzeća u poplavama prošle godine.

Sofrenić naglašava da taj novac ide isključivo u gradski budžet za komunalna preduzeća koja su imala direktne troškove, a ne štete od poplava, za poslove poput izvoženja smeća, uginule stoke, za gorivo, hranu i smještaj, kao i za rad spasilačkih ekipa.

On kaže da je najveće povećanje prihoda u budžetu Bijeljine ostvareno od naplate renti i naknada za uređenje građevinskog zemljišta, jer je investitorima omogućeno plaćanje ovih obaveza u ratama tokom cijele budžetske godine.

"Prihod od rente je u ovoj godini već pet miliona maraka, umjesto planirana dva miliona", rekao je Sofrenić.

Prema njegovim riječima, višak prihoda u gradskoj kasi rezultat je i konsolidacije budžeta na kojoj se insistiralo i koja traje od polovine prošle godine, kada je gradskom budžetu prijetio deficit od dva miliona maraka, uz već postojeći akumulirani deficit iz 2012. godine od 6,7 miliona maraka.

Sofrenić kaže da gradski budžet ima godišnje i dva miliona maraka više prihoda zbog primjene povoljnijeg koeficijenta za povrat PDV-a od jula prošle godine.

On dodaje da je na dobro punjenje budžeta povoljno uticalo i zadržavanje komunalne takse i poreza na nepokretnosti koji nisu ukinuti zbog poplava, nego je taj novac prikupljen i iznad plana.

Nacrt rebalansa budžeta Bijeljine razmatraće se na Skupštini grada 8. oktobra, a nakon provedene javne rasprave trebalo bi da bude usvojen do kraja oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA