Planirane sjetvene površine veće za tri odsto

Ove jeseni u Semberiji se planira sjetva na 16.000 hektara, što je za 500 hektara ili tri odsto više nego prethodne godine, navodi se u izvještaju gradske uprave koji će biti razmatran na Skupštini grada u četvrtak, 8. oktobra.

Planirane sjetvene površine veće za tri odsto

Pšenicom će biti zasijano 12.280 hektara, ječmom 2.800 hektara, na nešto manjim površinama planirani su uljana repica i tritikale, krmno bilje i zob.

U jesenjoj sjetvi 30 hektara u Semberiji biće zasijano povrćem. Ukupne oranične površine u Bijeljini su 50.000 hektara, a učešće strnih žita u sjetvi je 31 odsto.

Stručnjaci navode da bi prinos pšenice u Semberiji mogao biti udvostručen boljom primjenom agrotehničkih mjera koja izostaje zbog nedostatka novca kod poljoprivrednika.

Od države se očekuje da svojim mjerama utiče na povećanje obima proizvodnje pšenice, prvenstveno donošenjem njene zaštitne cijene, ograničavanjem uvoza i većim podsticajima.

U izvještaju, koji će se naći pred odbornicima, ovogodišnja šteta od suše na kukuruzu, kao najrasprostranjenijoj kulturi, procijenjena je na 38 miliona KM.

Očekivani prosječan prinos kukuruza u Semberiji je četiri tone po hektaru.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA