Održan seminaru za veću bezbjednost saobraćaja

Za devet mjeseci ove godine na putevima Republike Srpske poginulo je 117 lica, što je 30 odsto više nego prošle godine kada je u saobraćajnim nezgodama stradalo 90 lica, izjavio je danas direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović.

Održan seminaru za veću bezbjednost saobraćaja

Na seminaru za veću bezbjednost saobraćaja, koji je održan u Bijeljini, on je rekao da su kritične tačke poznate u svakoj lokalnoj zajednici, a na ovom području to su dionice puta Šepak - Janja, Janja - Bijeljina i pravac od Zvornika prema Kalesiji.

Radović je istakao da situaciju otežava novina iz Zakona o prekršajima, koji se primjenjuje od kraja prošle godine, a kojom se vozačima koji prihvate kaznu i plate je u roku od osam dana, ta kazna prepolovi.

Prema njegovim riječima, ta mjera daje loše efekte jer minimalna kazna nema funkciju odvraćanja. "Mi smo i do sada imali kazne koje su najniže u regionu, a sada smo došli u situaciju da je kazna za nekorištenje pojasa 15 KM, a za vozača sa alkoholom u krvi 25 KM", naveo je Radović.

On je ukazao da su u zemljama regiona kazne za ove prekršaje višestruko veće i da se progresivno povećavaju, navodeći primjer Srbije gdje se vozaču sa preko dva promila alkohola u krvi obavezno izriče kazna od 15 dana zatvora.

"Samo ove godine uputili smo tri inicijative nadležnom Ministarstvu komunikacija i transporta BiH da se što hitnije donese efikasniji zakon i da se ove kazne izjednače sa kaznama u zemljama regiona", rekao je Radović.

Prema njegovim riječima, treći ciklus radionica čiji je cilj povećanje bezbjednosti saobraćaja u Republici Srpskoj usmjeren je na jačanje kapaciteta i saradnje među različitim subjektima koji mogu da doprinesu povećanju bezbjednosti na putevima.

Jedna od tema je baza podataka o saobraćajnim nezgodama i upotreba te baze za mapiranje nezgoda i u lokalnim zajednicama, kako bi se lokalno planovi i akcije usmjerene na povećanje bezbjednosti na putevima zasnivale na kvalitetnim podacima i nauci.

Profesor za bezbjednost saobraćaja sa Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Krsto Lipovac, koji je stručni rukovodilac seminara, rekao je novinarima da baza podataka o saobraćajnim nezgodama treba da bude osnov za rad svih lokalnih savjeta za bezbjednost saobraćaja.

Prema njegovim riječima, seminar u koji su uključeni policija i lokalni službenici za bezbjednost saobraćaja omogućava njihovu veću osposobljenost da kvalitetnije rade i da svoj rad temelje na činjenicama.

Organizatori današnje radionice o temi "Analiza podataka o saobraćajnim nezgodama i njihov značaj za upravljanje bezbjednošću saobraćaja" jesu Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske i Agencija za bezbjednost saobraćaja, u saradnji sa UNDP-om.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA