Gradski park obnovljen sa 120 sadnica

Gradski park u Bijeljini, koji broji oko 550 stabala, obnovljen je danas sa 120 novih sadnica i to osamnaest različitih vrsta.

Gradski park obnovljen sa 120 sadnica
U proteklom periodu, zbog ekstremno visokih temperatura, poplava i starosti samog Parka došlo je do sušenja većeg broja stabala.

- Park već 124 godine predstavlja srce i pluća našeg Grada. Zbog toga je, u skladu sa mišljenjem stručnjaka, odabrano najpogodnije drveće za njegovu obnovu, istakao je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, nakon što je simboličnom sadnjom javorovog drveta označio početak podmlađivanja ove najznačanjije zelene površine u gradu.

Od 120 četinarskih i lišćarskih sadnica, obima od 12 do 15 cm, najviše je divljeg kestena - 30 sadnica, srebrne smrče - 20, gorskog javora - 10, dok preostale sadnice čine hrast lužnjak, poljski jasen, platan, malolisna lipa, crni orah, paulovnija, tisa, ariš, Pančićeva omorika, duglazija, srebrna smrča, tulipanovac, atlanski keder, sofora i crveni hrast.

Za aktivnost podmlađivanja Parka iz budžeta grada je izdvojeno 20.000 konvertibilnih maraka.

Stručnjaci ekološke zaštite podsjećaju da su zeleni zasadi jedno od najpouzdanijih sredstava zaštite od buke u gradu, jer smanjuju njen nivo za 5 do 10 odsto, a ublažavaju i sve druge negativne uticaje urbanizacije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA