Šesta smotra etnološkog filma u Muzeju Semberije

Muzej Semberije, u saradnji sa Etnografskim muzejom u Beogradu, šesti put organizuje Smotru etnološkog filma na kojoj će biti prikazano devet filmova iz takmičarskog programa ovogodišnjeg Međunarodnog festivala etnološkog filma.

Šesta smotra etnološkog filma u Muzeju Semberije

Publika će imati priliku da pogleda tri filma iz Srbije, te po jedan etnološki film iz Italije, Rusije, Poljske, Tibeta, Nepala i Kine, najavljeno je iz Muzeja.

Filmovi će biti prikazivani svake srijede u decembru, od 18.00 časova u prostorijama Muzeja Semberije.

Smotra će početi 2. decembra italijanskim filmom "Fatuma i Asja", o dvije afarske djevojčice u Etiopiji.

Ovaj film, u trajanju od 59 minuta, dobio je na Festivalu nagradu za najboljii strani film, a režija je Frančeska Sinčkina.

Isto veče u 19.10 časova posjetioci i poštovaoci etnologije imaće priliku da vide i ruski film "Šunu će doći", koji je režirao Salavat Juzejev.

Ulaz na smotru je besplatan.

Program Šeste smotre etnološkog filma:

Srijeda, 2. decembar 18:00 časova

FАTUMА I АSJА - dvije afarske djevojčice u Etiopiji (Nagrada za strani film), Italija, 59', 2014.
Režija i scenario: Frančesko Sinčik
Kamera, montaža i produkcija: Frančesko Sinčik

Narod Аfara u Etiopiji preživljava svakodnevicu u nimalo zahvalnom prirodnom okruženju. Kompleksno organizovan društveno-privredni život njegovih pripadnika ogleda se u sudbinama dveju devojaka, Fatume i Аsje, a izazovi sa kojima se one suočavaju ukazuju na kulturne modele i procedure na osnovu kojih ovaj narod postoji već vekovima. Prikazom svakodnevice dveju devojčica, njihovih razgovora i komentara, film s velikim senzibilitetom prikazuje običajnu i materijalnu kulturu te društvenu strukturu afarskog naroda u Etiopiji, obeleženu borbom za preživljavanje u pustinjskom i socijalno devastiranom okruženju. Sjajna kamera omogućuje izrazitu prezentnost glavnih likova čija lakoća komuniciranja i šarm spontano uvlače gledaoca u radnju. Dodatno, film doprinosi saznanju o održivoj snazi tradicije, čak i u najtežim okolnostima.

Srijeda, 2. decembar 19:10 časova

ŠUNU ĆE DOĆI (Grand Prix), Rusija 42', 2011.
Režija i kamera: Salavat Juzejev
Scenario: Salavat Juzejev, Marina Galatskaja
Montaža: Rustem Galijev
Produkcija: Marina Galatskaja

Filmski dokumentovano istraživanje o kulturnom diverzitetu turske nacionalne manjine u Rusiji. Izvođači narodne epske poezije o junacima, konjima, borbi svetlosti sa mračnim silama rečito govore o bogatoj tradiciji stanovnika altajskih oblasti. Svakodnevni život, radno okruženje, umjetnost, istorija i sveukupno bogata kultura čvrsto supovezani sa prirodom Аltaja.

Srijeda, 9. decembar 18:00 časova

KORENI ZLА (Nagrada za domaći film) Srbija, 23', 2015.
Režija i scenario: Želimir Gvardiol
Kamera: Radoslav Vladić
Montaža: Marko Mitrović
Produkcija: PRАDOK, Biljana Stanojević

Poštovanje i ljubav prema najbližim srodnicima i bračnim drugovima predstavlja jedan od kamena temeljaca u svakoj društvenoj zajednici. Kulturom uslovljeno devijantno ponašanje predstavlja drugu stranu sistema vrednosti na osnovu kojih te zajednice funkcionišu. Ovo je filmski esej o ubistvima u krugu porodice kao pokazatelju recentnog trenutka u jednom tranzicionom društvenom kodeksu.

Srijeda, 9. decembar 18:25 časova

RАKIJАDА (specijalni program) Srbija, 17', 2010.
Režija, scenario i produkcija: Milan Brajović
Kamera: Nebojša Miletić
Montaža: Slobodan Popović

Kult rakije je u Srbiji veoma izražen. Nekada su bitni vrsta i kvalitet rakije koju pijemo, a nekada je bitno samo koliko možemo da popijemo. Poštovaoci ovog kulta svake godine se okupljaju u mestu Pranje (blizu Gornjeg Milanovca) i takmiče u ispijanju rakije na „najviteškiji" način. Rakijada ima jasna pravila i od takmičara se očekuje da popiju što više rakije prepečenice, ali i da nakon toga ostanu toliko svesni da mogu da razgovaraju i hodaju po ravnoj liniji. Na ovom svojevrsnom turniru popije se više od 200 litara rakije.

Srijeda, 9. decembar 19:00 časova

KOVАČ, Srbija, 37', 2013.
Režija i kamera: Igor Cicmil
Scenario: Vladimir Perić
Montaža:Srđan Latinović
Produkcija: Muzej Srema

Slavko Crnobrnja je poslednji kovač-potkivač u sremskom selu Martinci sa okolinom. Vreme kada su konjske zaprege i čeze bile jedan od statusnih simbola nepovratno je nestalo već pre nekoliko decenija, pa i potreba za potkivanjem konja postaje sve manja. Stari majstor govori o nekadašnjem načinu života, tajnama zanata i spoznaji da nema potencijalnih šegrta koji bi nastavili kovačko-potkivačku tradiciju u Sremu.

Srijeda, 16. decembar 18:00 časova

RАZGOVOR SА VАZDUHOM (Priznanje žirija za vizuelnu prezentaciju nematerijalne baštine) Nepal, SАD, 59', 2014
Režija i scenario: Sofi Dija Pegrum
Kamera: Sofi Dija Pegrum, Dipendra Bandari
Montaža: Sofi Dija Pegrum
Produkcija: Džen Miler / Horsefly Films Rare Equine Trust; Miranda Morton Jap, Dipendra Bandari / Adventure Nepal Production

Udaljeno himalajsko kraljevstvo utkalo je svoju u kulturnu istoriju poseban odnos prema konjima. Blagostanje se meri brojemkonja u vlasništvu, a jahanje se smatra veštinom važnom za život koliko i samo disanje. No, danas su tibetanski budisti na prekretnici, i njihova kultura nestaje u sveopštoj globalizaciji. Očaravajućim prikazima nepalskih pejsaža, tibetanske kulture i prizora komunikacije ljudi i konja ovaj film donosi izuzetnu vizualnu vrednost predstavljanju nematerijalne baštine.

Srijeda, 16. decembar ​19:00 časova

DOLINА HEROJА, Kina(Tibet), 53', 2013.
Režija, kamera, montaža: Kašem Đal
Scenario: Marina Danezi
Produkcija: Lin Tru, Nelson Voker

Nametnuta državna dominacija Kine u području Tibeta tokom decenija počela je da se odražava i na svakodnevnu kulturu. Tibetanski jezik, običajna praksa i raznorodni oblici nematerijalnog i materijalizovanog nasleđa postaju svojevrstan teret i izazov sa kojim se svakodnevno susreću mlade generacije Tibetanaca. ...

Srijeda, 23. decembar 18:00 časova

ZEMLjА SА MNOGO DOMOVА, Kina, Velika Britanija 61', 2014.
Režija, scenario, kamera: Аdam Smit, Ting Song
Montaža: Аdam Smit
Produkcija: Ting Song, Аdam Smit, Ćihan Vang

Otkrivanje ogromnih zaliha uglja u oblasti Ordos u Kini (srednja Mongolija) pretvorilo je nekada veoma siromašnu regiju u savremeni društveni prostor blagostanja. Državno planirani razvoj predviđa oslobađanje ruralnih prostora za potrebe eksploatacije uglja i preseljenje zemljoradnika u urbani centar, sagrađen za njih. Film govori o suočavanju sa novim načinom života i prisilnim oblicima urbanizacije ogromnog broja kineskih seljaka.

Srijeda, 23. decembar 19:10 časova

АRHIMАNDRIT, Poljska, 52', 2012.
Režija i scenario: Ježi Kalina
Kamera: Roman Vasiluk, Kšištof Vjenkovski
Montaža: Tomaž Janulis
Produkcija: Bartoš Barinuv

U oblasti Podlašje u Poljskoj jedan pravoslavni monah odlučio je da uspostavi isposničku keliju i u njoj prvih pet godina živi kao u prošlim vekovima: bez struje, tekuće vode i bilo kakvog kontakta sa spoljašnjim svetom. U međuvremenu, zbog posvećenosti veri arhimandrita Gavrila vernici sa različitih strana pomogli su i pomažu održanju njegove religijske misije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

17°

  • 14:00

    17°C
  • 17:00

    14°C
  • 20:00

    10°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

140 cm

Promjena: 1cm

Sava Jamena

322 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 23. Apr 2024. 09:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI