Zoran Trbić Zort: „Aforizam je dobar kad je smiješan do bola"

Portal Bijeljina Danas, donosi vam priču o bijeljinskom aforističaru, pjesniku i vječitom zaljubljeniku u prirodu, koji na šaljiv način nastoji prikazati probleme savremenog društava.

Zoran Trbić Zort: „Aforizam je dobar kad je smiješan do bola"

Zoran Trbić - Zort, ekonomista, aforističar, pisac-amater, pjesnik, planinar i vječiti zaljubljenik uprirodu, rođen je u proljeće 1951. godine u selu Dračić, opština Kakanj, selu kojeg danas više nema i kome je posvetio knjigu „Selo za ponijeti". Potiče iz radničko - seljačke porodice, u kojoj je odrastao uz tri sestre i jednog brata.

Nakon školovanja u Kaknju i Sarajevu, radio je u upravi Rudnika Kakanj do 1978. godine, kada se seli u Bijeljinu gdje i danas živi i radi. Član je aforističkog kluba u Bijeljini, gdje organizuju aforističke večeri i druženja aforističara. Pored ljubavi prema pisanju, jedna od njegovih najvećih ljubavi jeste i priroda.

Dugi niz godina, član je planinarsko-ekološkog društva „Majevica", pa inspirisan skrivenim ljepotama prirode, piše kratke ilustrovane priče sa planinarskih druženja. Inspirisan svakodnevnim društvenim događajima, objavio je dvije zbirke aforizama „U kružnom toku" i „Lajanjem do zvijezda", u kojima kako sam kaže na šaljiv način nastoji iskazati ono što ga tišti.

Prihvatio je izreku nekog svog kolege aforističara:

"Najveća slabost aforizma je što svako misli da se odnosi na drugog"

Kao dijete od pisane riječi i posebnog dara za crtanje isticao se još u osnovnoj školi, kroz pismene sastave, pjesmice i pričice, a kasnije i kao član literarnih sekcija.

Još u osnovnoj školi imao sam dar za pisanje pjesmica i kratkih pričica. Dok sam kao najbolji đak Narodne osnovne škole „Borovi", imajući poseban dar za crtanje, isto tako imao i poseban „tretman" kod učiteljice. Pošto sam najvjerovatnije znao crtati bolje i od učiteljice, imao sam tu privilegiju da, dok se druga djeca traumiraju ili drhte u hladnoj učionici, ja sjedim u čistom i toplom učiteljicinom „stanu" u drugom ulazu škole i za stolom crtam na šifonskoj krpi. Crtao sam ptice, cvijeće, lavore i bokale, pejzaže i životinje i ostale motive. Po mojim motivima, učiteljica je kasnije iglom i raznobojnim koncima vezla predivne prizore kojima su se kasnije podmitljivo divile majke đaka.

Ovako je izgledala završena zidna krpa koju sam ja crtao, a učiteljica izvezla:

U gimnazijskim danima, kada su i nastajali njegovi prvi aforizmi, bio je redovan učesnik literarnih večeri, ali isto tako i maturskih gdje je imao svoju tačku bezazlenih ismijavanja profesora, predmeta i dogodovština gimnazijalaca.

Kao gimnazijalac bio sam obavezan učesnik literarnih večeri, kako u Kaknju, tako i u Sarajevu. Pisao sam onako najviše za svoju dušu, ponekad za neke novine...Obzirom da sam mnogo godina kasnije radio u jakim firmama, materijalna strana mi nije bila problem, pa sam tako nastavio da objavljujem u nekim časopisima.

Objavljujućii priče i pjesme u časopisima, došao je na ideju da ipak treba nešto ostaviti iza sebe, a to je najlakše i najljepše pisanom riječju. Tako su nastale dvije zbirke aforizama, i monografija (bolje rečeno elegija) o njegovom rodnom selu, u okolini Kaknja, kojeg više nema.

Smatram da svaki čovjek treba da ostavi nešto iza sebe, a meni je to bilo najlakše i najljepše kroz pisanu riječ, jer napraviti kuću može svako. Moj zavičaj je odavno popaljen i srušen,pa se tako rodio nagon da započnem da pišem jednu storiju, hronologiju, monografiju,..o selu kojeg više nema. Nekoliko godina sam sa izuzetnom mukom prikupljao građu, jer ljudi koji su pamtili sve to nestaju i onda sam prema nekim pričamamojih prijatelja, kumova, starijih savremenika mojih predaka, fotografijama, predmetima napravio tu knjigu koja se zove „Selo za ponijeti", i mislim da je to pravi naziv, jer je selo ponijeto na sve kontinente.

Dračić iz mašte

Onda kada sve to sagleda, u čovjeku se probudi ideja, da od sve te muke ponešto i ismiješ, a upravo aforizam daje toliku širinu, da nisi vezan ni za jedan segment društva , pa udaraš po svemu. Naravno, treba znati i kako udariti, a da ti se to ne vrati. Međutim, danas je teško nekoga do te mjere uvrijediti, da bi se počeo svetiti.

DA SMO DIO SVJETSKE ZAJEDNICE, SVJEDOČI I ČINJENICA DA SU NAŠOJ DJECI ŠIROM OTVORENA VRATA U SVIJET

(Iz zbirke aforizama: Lajanjem do zvijezda)

„Aforizam je dobar kad je smiješan do bola" - ZORT

DA JE TESLA ZNAO ŠTA ĆE SVE IZAĆI NA VIDJELO, JOŠ BI NAS DRŽAO U MRAKU.

(Iz zbirke aforizama: U kružnom toku)

"Aforizam liječi, on zasmijava ljude, smijeh je zdrav, a kao oblik izražavanja donosi ili pola istine ili istinu i po"

Trbićeve zbirke aforizama su tematski raznovrsne i veoma dobro prihvaćene, jer kako i sam kaže teme „lebde" svuda oko nas. Na pragu je i treća zbirka aforizama, koju sam oprema svojim ilustracijama, vinjetama, sličicama...

Zbirku sam opremam svojim ilustracijama, ukratko crtam ono što sam kazao. Za sada je radni naslov „Slučajni uzorak (sa preporukom)", a ko zna, možda će se tako i zvati. Planirano je da ta zbirka bude objavljena do Nove godine, međutim zbog dvjesta novih aforizamai „špice" u štampariji, mislim da će ta zbirka ugledati svjetlost dana početkom sljedeće godine. Aforizmi svaki dan nastaju, dobri aforizmi ulaze u antologiju, tako da sam i ja ušao u jednu antologiju srpskog aforizma.

Pored toga što je na pragu još jedna Zortova zbirka aforizama, uskoro se očekuje i nastavak knjige „Selo za ponijeti", za koju kaže da je spomenik njegovom zavičaju.

Od izlaska te knjige, početkom 2013.godine, puno toga se desilo, a i saznalo iz novih izvora koji mi se javljaju, pa je sada u pripremi dopuna. Osnova je porodično stablo, koje će u ovoj drugoj knjizi biti prošireno.

U nastavku možete pročitati nekoliko Zortovih aforizama po našem izboru.

Krilatica „Gradite škole - djeca vas mole", u današnjem prevodu glasi: „Za svoje jedino dijete - tata gradi fakultete."

...

Poskupjelo brašno - ništa strašno! Ali kad nafta skoči - ispadaju oči!

...

Priprema za izbore: Izbriši stara SJEĆANJA da ti uđu nova OBEĆANJA

(Iz zbirke aforizama: U kružnom toku)

...

Žena je riješila jednačinu kad me je vidjela sa dvije nepoznate. Obje su joj bile poznate.

...

Gradimo puteve! Da imamo gdje djecu da izvedemo.

...

„Doktore, pao mi je imunitet." „Dao bih Vam poslanički, ali to mnogo košta."

(Iz zbirke aforizama: Lajanjem do zvijezda)

 

Tekst: Nataša Mihajlović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

17°

  • 14:00

    17°C
  • 17:00

    15°C
  • 20:00

    12°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

131 cm

Promjena: -5cm

Sava Jamena

323 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 23. Apr 2024. 12:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI