Uspješno realizovana radionica: Vještine prezentacije i javni nastup

U organizaciji udruženje građana „Srpski Omladinski savez“ i Centra za edukaciju i istraživanje (CER) u sali Centra za kulturu „Semberija“ u Bijeljini, 30. novebra 2015. godine uspješno je realizovana još jedna radionica „Vještine prezentacije i javni nastup“.

Uspješno realizovana radionica: Vještine prezentacije i javni nastup
Savladavanje tehnike javnog nastupa, zamke i mogućnosti imali su priliku ispratiti zainteresovani građani, ujedno predstavnici organizacija civilnog društva, ustanova, te nezaposleni mladi i studenti. Različitim formama predstavljanja ovog zahtjevnog i širokog pojma, pažnju 30učesnika držali su predavači koji su nastojali prenjeti teoretska i praktična znanja.

Interaktivnim radionicama javnog govora doprinosi se osposobljavaju polaznika za uvjerljiviji i efikasniji nastup pred publikom, unapređuju vještine prevladavanje straha i treme pred javni nastup, pravilne upotreba glasa i dikcije kao sredstva uvjeravanja, zatim značaja govora tijela u prezentovanju, a sve u svrhu razvoja samopouzdanja i sigurnosti u nastupu.

Želja za što boljom prezentacijom, a otuda i strah od javnog nastupa, prema brojnim istraživanjima najviše je rangiran ljudski strah današnjice. Medijski nastup nikada nije jednostavan, osobito ako vam je to prvi put u karijeru. No, priliku za istupanjem u javnosti i promociju sebe ili organizacije/institucije, ne treba odbaciti već objeručke prihvatiti jer se radi o besplatnom PR-u koji može biti toliko koristan koliko ga dobro pripremite i odradite.

Sa druge strane, prema percepciji publike, statistika kaže da čak 55%prvog utiska „otpada" na način odjevanja, ponašanje i način hoda, 38%na kvalitet vašeg glasa, odnosno gramatiku i samopouzdanje, a tek 7%na izbor reči.

S toga, i preporuka stučnjaka jeste konstantno raditi na transformaciji straha u energiju koja se potom kanalise u željenom pravcu. Upamtite, stari grci su bili u pravu kada su govorili„Pjesnik se rađa, govornikom se postaje"!

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

10°

  • 23:00

    10°C
  • 02:00

    9°C
  • 05:00

    7°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

188 cm

Promjena: -2cm

Sava Jamena

310 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 25. Apr 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI