„Anti-krimi“ loptice – oružje Japanaca u borbi protiv pljačkaša

U Japanu prodavci u samoposlugama i bankama na raspolaganju imaju neobično oružje za borbu protiv kriminala - loptice farbe kojim nastoje da pogode i obeleže pljačkaša ne bi li policiji olakšali posao hapšenja počinioca.

„Anti-krimi“ loptice – oružje Japanaca u borbi protiv pljačkaša

Ponekad se kraj kase ili šaltera u japanskim samoposlugama, poštama i bankama mogu videti loptice ofarbane u upadljive boje poput narandžaste i žute.

U toj dalekoistočnoj državi od zaposlenih se zahteva potpuna predanost poslu i vrhunska usluga, pa radnici, naravno, nemaju običaj da prazan hod na poslu iskoriste za vežbanje bejzbola ili iznenada napuste radno mesto radi partije tenisa.

Loptice sjajnih boja ne samo da ne služe za takvu zabavu, već imaju vrlo ozbiljnu svrhu - one su oruđe u borbi protiv kriminala, odnosno tačnije, sredstvo za obeležavanje počinioca krađe.

Reč je o farbi pakovanoj u plastične kese, koja je oblikovana u masu nalik teniskoj ili bejzbol loptici i koja se vrlo teško uklanja.

Japanska policija i firme od prodavaca očekuju da njima gađaju pljačkaše u toku ili neposredno nakon krađe, ili ako zbog stresa ili opasnosti koja im preti to nisu u stanju da učine, da pomoću njih bar označe vozilo kojim se počinilac dao u beg.

Slično oruđe i ideju za borbu protiv kriminala teško je naći u drugoj državi, a razlog zašto su Japanci došli na ideju da lopticama od farbe obeležavaju zločince interesantan je koliko i sama praksa.

Pre oko tri decenije, u vreme kada na auto-putevima nisu postojale kamere i kompjuterski sistemi koji bi mogli da efikasno identifikuju vozilo koje je kroz naplatnu rampu prošlo bez plaćene putarine, radnici u kućicama koje se nalaze duž saobraćajnih traka na naplatnim rampama su pribegli jednostavnom metodu žigosanja drskih vozača - gađali su njihove automobile jajima, time omogućavajući policiji i drugim putarima da prepoznaju neplatiše.

Fleke od jaja, međutim, mogu lako da se uklone sa šasije automobila, pa su dovitljivi japanski putari početkom osamdesetih potražili efikasnije oružje za borbu protiv nesavesnih vozača i našli ga u lopticama sa farbom.

Njihovim putem potom su krenuli bankari, kojima su se uskoro pridružili i prodavci u samoposlugama, supermarketima i na benzinskim pumpama, pa su kugle u sjajnim bojama poslednjih nekoliko decenija prisutne u gotovo svim objektima koji pružaju usluge građanstvu i barataju novcem.

Efikasno sredstvo za borbu protiv kriminala ili šarena laža?

Iako u širokoj upotrebi,„obojene loptice za prevenciju kriminala" kako ih zvanično nazivaju u Japanu,mora se reći, nisu magični štapić kojibez greške detektive i njihove uniformisane kolege navodi natrag počinilaca.

Statistike japanske policije pokazuju da su prodavci u samoposlugamau samo trii po odsto krađa bili dovoljno prisebni dapokušaju da njimapogode izvršioca krivičnog dela. Ipak, prema pisanju lokalne štampe, japanska policija smatra da i samo postojanje loptica, naročito kada su izložene na vidnom mestu, jedan deo potencijalnih počinilaca odvraća od izvršenja kriminala, pa ih zato preporučuje bankarima i vlasnicima prodavnica i ugostiteljskih objekata.

Takođe, one nisu sasvim bez efekta. Prošlog meseca u gradu Jokohama pljačkaš koji je ispraznio sefjedne poljoprivredne zadruge uhvaćen je upravo zahvaljujući tome što je kancelarijski radnik te kooperative pomoću loptice s farbom označio njegovo vozilo - registarske tablice su potom odale počinioca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA