Šolja mleka dnevno za jače kosti

Pravilnim odabirom namirnica možemo da sprečimo osteoporozu. Poznato je da mleko i mlečni proizvodi osim kalcijuma sadrže i vitamin D, koji je neophodan za metabolizam kalcijuma

Šolja mleka dnevno za jače kosti

Da bismo sprečili osteoporozu koja pogađa od 15 do 20 odsto žena tokom postmenopauze, moramo u ishrani tokom života da unosimo dovoljno namirnica bogatih kalcijumom i fosforom.

Ko do 30. godine vodi računa da u ishrani ima dovoljno kalcijuma, smanjuje opasnost od kasnijeg loma kostiju. Kroz ishranu se, dakle, kalcijum najbolje prihvata u organizmu i time se postiže ravnoteža u ishrani.

Poznato je da mleko i mlečni proizvodi osim kalcijuma sadrže i vitamin D, koji je neophodan za metabolizam kalcijuma, pa su mlečni proizvodi prihvaćeni kao standardi po kojima se može proceniti unos kalcijuma u organizam.

Međutim, kalcijum ne može da se apsorbuje bez vitamina D. Vitamin D se stvara u koži delovanjem sunca i dovoljno je dva do tri puta nedeljno biti izložen suncu oko 15 minuta da bi telo dobilo dovoljno ovog vitamina.

Vitamina D ima i u jajima i džigerici. Dobri izvori kalcijuma su: mlečni proizvodi (mleko, sir), jogurt, sardine, prokelj i brokoli, zeleno lisnato povrće, orasi, lešnici, bademi, seme susama, morski proizvodi.

Ženama u menopauzi potrebno je više od 1.000 miligrama kalcijuma dnevno, a da bi se postigao dovoljan unos ovog minerala poželjan je barem jedan mlečni obrok dnevno i pojačan unos zelenog povrća.

Takođe, bademi i orasi sadrže masnoće biljnog porekla i ne povećavaju opasni holesterol, već su korisne kao izvor kalcijuma i nezasićenih masnih kiselina.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA