U 92 odsto predmeta donesene osuđujuće presude

Prema optužnicama Okružnog tužilaštva u Bijeljini tokom prošle godine donesene su 793 presude, od kojih su 92 odsto osuđujuće, navodi se u godišnjem izvještaju o radu ovog tužilatva.

U 92 odsto predmeta donesene osuđujuće presude

Izrečene su 193 zatvorske kazne, 71 novčana, 458 uslovnih kazni i 16 sudskih opomena. U 60 slučajeva, ili osam procenata, donesene su oslobađajuće presude.

U nadežnosti Okružnog tužilaštva u Bijeljini su gradovi i opštine Bijeljina, Lopare, Ugljevik, Zvornik, Osmaci, Bratunac i Srebrenica i ovo je prena broju stanovnika drugo po veličini tužilaštvo u Republici Srpskoj.

Ostvarena kolektivna norma Tužilaštva u prošloj godini je 112,38 odsto. U toku 2015. godine u Okružnom tužilaštvu Bijeljina podignute su optužnice u 817 predmeta, primljeno je 1.479 prijava, što je za 44 prijave manje u odnosu na prethodnu godinu, a riješeno je 1.518 predmeta, ili 30 predmeta više nego 2014. godine.

Tokom prošle godine u radu je bilo 1.208 istraga, od čega je riješeno njih 1.057, a većina istraga rješava se u zakonskom roku od šest mjeseci.

Prošle godine riješena su tri predmeta istraga ratnih zločina, dok je ostalo neriješeno pet istraga ratnih zločina i tri prijave.

Podizanjem optužnice riješena su dva predmeta ratnih zločina, a dvije optužnice su primljene na nadležno postupanje iz Suda BiH.

Radeći na predmetima privrednog kriminala Tužilaštvo u Bijeljini je prošle godine primilo 106 predmeta, iz prethodne godine ostalo je nezavršeno 18 predmeta, pa su u radu bila 124 predmeta.

Od toga je završeno 115 predmeta i podignuto 35 optužnica zbog krivičnih djela privrednog kriminala, za pet više nego prethodne godine.

U 2015. godini riješena je 61 istraga privrednog kriminala, što je za 10 istraga više nego prethodne godine.

U Tužilaštvu ocjenjuju da ovi podaci o radu pokazuju da je riječ o veoma ažurnom tužilaštvu, što znači da nema predmeta gdje je nastupila zastara jer se svi predmeti uzimaju odmah u rad i u roku se donose odluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA