Iskorištenost smještajnih kapaciteta 16,5 odsto

Turistička ponuda Bijeljine sa 856 ležaja čini osam odsto turističke ponude Republike Srpske, a njena iskorištenost u 2015. godini bila je 16,5 odsto, navodi se u godišnjem izvještaju Turističke organizacije

Iskorištenost smještajnih kapaciteta 16,5 odsto

U prošloj godini usluge smještaja odjavili su dva motela, jedno prenoćište, dva pansiona i jedan hostel u Bijeljini, čime je raspoloživi kapacitet smanjen na 744 ležaja.

Dolazak turista i broj noćenja u gradu veći je u 2015. godini za jedan odsto u odnosu na 2014. godinu, pri čemu domaći turisti čine 58 odsto ukupne posjete Bijeljini.

Među turistima koji su prošle godine posjetili Bijeljinu je 46 odsto dolazaka iz Srbije, 9,5 odsto iz Slovenije, 8,3 odsto turista iz Hrvatske, iz Švacarske 6,3 odsto dolazaka, Austrije 4,7 odsto, Crne Gore 4,5 odsto, iz Njemačke 4,4 odsto, Turske 4,3 i iz Makedonije 4,2 odsto dolazaka turista.

Turistička organizacija grada provela je anketu među gostima koja ukazuje da domaći turisti najviše koriste hotele, motele i prenoćišta sa dvije i tri zvjezdice i da je veoma malo domaćih grupnih putovanja ili đačkih ekskurzija koji koriste prenoćište.

Životna dob turista koji su prošle godine boravili u Bijeljini je između 35 i 55 godina, uglavnom je riječ o visokoobrazovanim ljudima, što ukazuje na razvoj poslovnog i tranzitnog turizma na ovom području.

Anketa je pokazala da su turisti zadovoljni rekreativno-sportskim sadržajem i komunalnom uređenošću grada, a za noćni život u Bijeljini ocijenili su da pruža potpuni sadržaj posjetiocima.

Domaći i strani turisti nezadovoljni su turističkom i znakovnom signalizacijom u gradu.

Turistička organizacija Bijeljine najavila je unapređenje internet-portala i snažniju promociju na društvenim mrežama, jer se pokazalo da 70 odsto turista putem interneta traži informacije o smještaju i aktivnostima u gradu koji posjete.

Naplatom boravišne takse u Bijeljini prošle godine prikupljeno je više od 65.000 KM, od čega je 80 odsto prihod budžeta lokalne samouprave, a 20 odsto se izdvaja za Turističku organizaciju Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA