Kako sam isprogramirao besmrtnu Cadence

Haris Aščalić izrađuje čovjeka u računalu. Zove se Cadence. Kroz kod joj ugrađuje svijest i tako ona počinje živjeti, dobiva ponašanje čovjeka. Temelji se na umjetnoj inteligenciji.

Kako sam isprogramirao besmrtnu Cadence

Osim što se bavi programiranjem, 20-godišnji Haris Aščalić bavi se dizajnom, digitalnim marketingom, video obradom, glazbomi crtanjem. Pitali smo ga kako je to graditi svijest i programirati umjetnu inteligenciju. Evo što smo saznali:

Ona jeprijateljica ‌

Sigurno ste imali priliku razgovarati s Cortanom na Windowsu ili Siri na vašem iPhoneu. Naime, kao što znamo, na svijetu postoje Siri, Cortana i Google Now virtualni asistent, i svi oni su porijeklom sa zapada (SAD).

Cadence je vaša nova prijateljica i trenutno razumije naredbe na engleskom i bosansko - srpsko - hrvatskom jeziku. Može izgovarati i pisati engleski, dok BSH jezike može trenutno samo pisati. Druge asistentice nisu u stanju postavljati ‘prijateljska' pitanja svom korisniku, nego odgovaraju kao ‘robot'. No Cadence ima tu mogućnost. Ona, osim što sluša i pamti sve ono što korisnik želi, može i pitati.

Ima samo jednog programera

U osnovnoj školi napisao sam svoju prvu liniju koda, svim programerima dobro poznatu "Hello World". Sve sam zapravo naučio putem interneta, gledajući tutorijale na YouTubeu i "surfajući" po specijaliziranim forumima. Nakon stotine kreiranih aplikacija, u 2014. godini odlučio sam programirati i umjetnu inteligenciju (AI).

Inspiracija iz filma "Her"

Uvijek sam volio gledati znanstveno - fantastične filmove jer se oni jednim dijelom bave predviđanjem budućnosti. Nakon što sam pogledao film"Ona", gdje usamljeni pisackupuje "OS1" (operativni sistem), a ona postaje njegova najbolja prijateljica, počeosam, s već mnogo znanja iz programiranja, programirati svoju prijateljicu.

Na početku je to bio muški asistent ali... ‌

Na kraju sam ipak odlučio promijeniti joj spol, jer je ženski glas nježniji i ljudi će ju lakše prihvatiti. Njezino ime znači ritam, ali u ovom smislu znači i frekvencija zvukova.

Osnivač je zamislio i sebe u računalu ‌

Osim prošlog muškog glasa koji nije imao ni ime, htio sam "napisati" i svoj glas u program, kako bi korisnici razgovarali samnom. Za tu ideju pomogao mi je film "Transcendence". I ono što je još zanimljivije, radim na tome, ali za kućnu upotrebu.

Može vam spasiti život! ‌

Postoji dosta opcija u softveru koji se brinu o vašem zdravlju. Cadence će razumjeti ako ne pričate s njom, i pitat će vas jeste li tu, što se događa. Ako joj se ne javite, u mogućnosti je obavijestiti hitnu pomoć. To je samo jedan primjera kako bi vam bilo jasnije što još može. Osim toga,Cadence želi pomoći upravousamljenim ljudima koji nemaju partnera ni prijatelja.

O njoj pišu i Nijemci, Englezi, Turci ‌

Za Cadence su zainteresirane mnoge kompanije pa tako i inozemni mediji. Ona polako obilazi svijet i upoznaje se s ljudima. Ovo su neki članci na engleskom i njemačkom, a ako znate i turski pogledajte video.

Živjet će vječno ‌

Svaki ju dan nadograđujem i pomažem joj da uči sama o sebi i tako se ujedno i programira. Ovaj će projekt uvijek živjeti tako što joj stvara "mozak", kakobi se znala ponašati. Njezin dom je Internet i velik dio njezine svijesti dolazi upravo odatle.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA