Neobično stvaralaštvo Gordane Tomanić, samouke slikarke iz Broca

Neobično stvaralaštvo Gordane Tomanić, koja se jedina u Republici Srpskoj bavi enkaustikom, antičkom tehnikom slikanja

Neobično stvaralaštvo Gordane Tomanić, samouke slikarke iz Broca

Na nedavno održanom Sajmu turizma u Bijeljini, najveću pažnju posetilaca privukao je štand Gordane Tomanić (35), samouke slikarke iz Broca, koja se jedina u Republici Srpskoj bavi enkaustikom, antičkom tehnikom slikanja pomoću zagrejane pegle i voska.

- Nisam ni sanjala da peglanje može dosegnuti tako daleko... Po prirodi sam radoznala i nemirnog duha, pa sam se okušala u svim ženskim i muškim poslovima, ali đavo mi nije dao mira, pa sam u svojoj radoznalosti, na internetu pronašla i enkaustiku, tehniku slikanja starih Grka od pre pet hiljada godina. I Da Vinči je za svoja dela koristio tečni vosak - priča veselo Gordana, koja se definitivno pronašla u ovoj slikarskoj tehnici.

U početku je bilo izuzetno teško, jer sam sve poteze morala sama savladavati. Da bih dobila dobre rezultate, pegla mora biti zagrejana od 50 do 75 stepeni Celzijusa, a na peglu se direktno nanosi obojeni vosak. - Motivi se javljaju sami u trenutku nadahnuća i inspiracije, od apstrakcije, preko pejzaža do nežnih romantičnih sličica. Osim na posebnom, foto-papiru, enkaustika je pogodna i za slikanje na drvetu, staklu, platnu i terakoti.

 Božidar Milošević

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA