Andrea i Nedeljko iz Bijeljine odmaraju uz Njutnove zakone

Da fizika nije bauk još jednom su dokazali osnovci Andrea Banjac i Nedeljko Babić iz Bijeljine, osvojivši prvo mjesto na Republičkom takmičenju iz fizike za učenike osmog i devetog razreda.

Andrea i Nedeljko iz Bijeljine odmaraju uz Njutnove zakone

Ovi mladi fizičari su minulog vikenda na takmičenju u Modriči pokazali da se rad i trud uvijek isplate i da nema toliko teških formula i zakona koji se vježbanjem ne mogu savladati.

U konkurenciji 16 učenika devetog razreda, sa osvojenih 100 bodova, prvo mjesto pripalo je učeniku Osnovne škole "Knez Ivo od Semberije" Nedeljku Babiću.

- Prirodne nauke su me oduvijek zanimale, jer njihovi zakoni važe svuda u svijetu. Matematiku volim od kada sam naučio brojeve, a kasnije se rodila i ljubav prema fizici - ispričao je Nedeljko.

I dok mnogima matematika i fizika zadaju glavobolju, on se od svakodnevnih obaveza odmara rješavajući Njutnove zakone, a oblast fizike koja ga najviše zanima jeste struja.

- Što je zadatak koji rješavam teži, uzbuđenje je veće, a time i ponos zbog postignutog rezultata - rekao je Nedeljko, koji planira da upiše srednju elektrotehničku školu.

Za vrhunske rezultate uvijek je potrebna podrška najbližih, a Nedeljkov vjetar u leđa su roditelji i stariji brat.

- Izuzetno sam ponosna na sina. Iskreno, nisam očekivala da će postići ovako sjajan rezultat - kazala je majka Milica Babić.

Da "teške", prirodne nauke nisu rezervisane samo za dječake, dokazala je Nedeljkova drugarica Andrea Banjac, učenica osmog razreda Osnovne škole "Vuk Karadžić", koja je u konkurenciji 18 đaka osvojila prvo mjesto.

- Volim prirodne nauke i njima sam posvetila najviše pažnje u školi - stidljivo je ispričala Andrea.

Ističe da je od djetinjstva veoma radoznala, za razne pojave u prirodi zapitkivala je roditelje, a svaku igračku analizirala kako funkcioniše.

- Mama me je zvala "mali istraživač". Vjerovatno sam i genetski predodređena za ljubav prema prirodnim naukama. Kada sam lani dobila fiziku u školi, počela sam shvatati zbog čega se dešavaju neke pojave u prirodi - rekla je Andrea.

I dok skromno priča o uspjesima, baka Jovanka nam potvrđuje da je njena unuka veoma talentovana i ambiciozna djevojčica.

- Stidljiva je po prirodi, ali voli školu, uživa rješavajući zadatke iz fizike i matematike. Nije ovo prvi put da je kući donijela medalju - ispričala je Kovačevićeva.
Brat

Na republičkom takmičenju iz fizike za srednjoškolce drugo mjesto je osvojio Nedeljkov brat Mitar Babić.

Nedeljko kaže da je ponosan na uspjeh svoga brata, koji mu je od malih nogu bio uzor u svemu.

On je ispričao da su u njegovom i Mitrovom napredovanju i znanju veliku ulogu odigrali roditelji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA