Vladika Hrizostom služiće Vaskršnje jutrenje u Sabornom hramu

NJegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom na Vaskrs će služiti Vaskršnje jutrenje u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Bijeljini, a potom u Tuzli Svetu arhijerejsku liturgiju u Katedralnom hramu Uspenja Presvete Bogorodice.

Vladika Hrizostom služiće Vaskršnje jutrenje u Sabornom hramu
Vaskršnje jutrenje u Sabornom hramu u Bijeljini počeće u 5.00 časova, a Sveta arhijerejska liturgija u katedralnom hramu u Tuzli u 9.30 časova.

Vladika Hrizostom će na Vaskrs u 16.00 časova služiti Pashalno večernje u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Bijeljini.

Na vaskršnji ponedjeljak, 2. maja, vladika će od 9.30 časova služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Svete Matrone Moskovske u Ritešiću kod Doboja, a u utorak, 3. maja, u Karnu kod Srebrenice služiće Svetu arhijerejsku liturgiju i osveštati kapelu u manastirskom konaku.

Episkop Hrizostom će 5. maja, povodom krsne slave Eparhije zvorničko-tuzlanske, služiti liturgiju i obaviti lomljenje slavskog kolača u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice.

Vladika Hrizostom poručio je povodom Vaskrsa da je potrebno da se svi ispunimo radošću i ljubavlju prema Bogu i bližnjima i pozvao sve da, koliko mogu, pomognu gladnima, žednima, golima i bosima, ostavljenima i zaboravljenima.

"Ne zaboravimo nikoga oko nas, naročito ne one koji imaju bilo kakvu potrebu, ne samo riječima, već prije svega djelima ljubavi Božije, kao što je učinio sam Gospod Isus Hristos", istakao je vladika Hrizostom.

On je rekao da je Vaskrs zaista praznik spasenja jer je Isus Hristos smrću na Golgoti i vaskrsenjem iz groba spasio i svu Božiju tvorevinu od vlasti đavola, grijeha i smrti.

"On, kao bogovaskrsli čovjek, spasitelj, jeste temelj naše hristovaskrsle vjere i kamen krajougaoni naše crkve. Nije on zbog sebe stradao i pretrpio smrt i pogrebenje, već da bi vaskrsao. On je od nas otišao u pakao i odatle sa sobom savaskrsao sve koji su sa vjerom i nadom očekivali iskupljenje i spasenje. To je suština njegove svespasiteljske uloge i to je suština naše vaskršnje radosti", naveo je episkop Hrizostom.

Vladika Hrizostom apelovao je u vaskršnjoj poruci da svi odgovorni nosioci vlasti učine sve da se poboljša opšta situacija srpskog naroda i ukazao da podjele nikada nisu bile garant srećne budućnosti. Vladika Hrizostom rekao je da i najmanje podjele prerastaju u nepremostive provalije.

"Bojimo se da smo danas došli do takvog stanja. Ozbiljno smo zabrinuti zbog političkog stava u našem narodu. Danas imamo, svakodnevno gledamo i slušamo da se politika koristi radi onoga austrougarskog `zavadi pa vladaj`. Umjesto toga, neka zavlada ona druga deviza `pomiri pa vladaj` ili `učini dobro pa vladaj`", poručio je episkop zvorničko-tuzlanski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

12°

  • 20:00

    12°C
  • 23:00

    11°C
  • 02:00

    10°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

67 cm

Promjena: 4cm

Sava Jamena

325 cm

Promjena: -1cm

Podaci ažurirani: 23. Apr 2024. 17:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI