Kiša ugrozila usjeve u Semberiji

Kiša koja neprestano pada u Semberiji posljednjih sedam dana, praćena niskim temperaturama, ugrozila je usjeve u Semberiji.

Kiša ugrozila usjeve u Semberiji

Nepovoljne vremenske prilike negativno utiču na razvoj povrtarskih i ratarskih kultura.

Ugroženo je povrće i na otvorenom i u plastenicima, ali i kukuruz zaostaje u razvoju. Kod strnih žita, zasijanih u jesenjoj sjetvi, koji su već u fazi klasanja, velika vlaga može prouzrokovati bolesti klasa i ugroziti i kvalitet i prinos pa agronomi preporučuju obaveznu zaštitu.

Kiša je usporila i razvoj povrtarskih kultura kojima je neophodna dnevna temperatura od oko 25 stepeni da bi napredovale, a ugožen je i rasad koji će prerasti jer ne može da se iznese na njive.

Šteta će biti i na krompiru, krastavcima i jagodi koja trune na njivama, a plod nema ni slasti ni mirisa.

S obzirom da ovo vrijeme pogoduje i razvoju biljnih bolesti, agronomi preporučuju čestu prihranu preko lista i zaštitu od bolesti.

Poljoprivredni proizvođači moraju da budu spremni da intervenišu, ističu agronomi. Pored đurbiva na bazi aminokiselina, potrebno je intervenisati i sa fungicidima protiv truleži jer su biljke previše vlažne.

Vremenske prilike ne odgovaraju ni pšenici koja bi trebalo uskoro da se zaštiti od najopasnije bolesti klasa - fuzariuma.

Ugroženo je i voće jer voćari ne mogu da primijene redovne mjere zaštite od insekata i biljnih bolesti.

Poljoprivrednike ne ohrabruju prognoze meteorologa, koji najavljuju promjenjivo oblačno i prohladno vrijeme sa padavinama do kraja nedjelje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA