Romi u Bijeljini obilježili Đurđevdan

Romi u Bijeljini obilježili su svoj najveći praznik Đurđevdan simboličnim bacanjem vjenčića od vrbovog pruća u rijeku, ritualom koji simbolizuje ispraćaj zime i dolazak proljeća.

Romi u Bijeljini obilježili Đurđevdan
FOTO: SRNA

Po starom običaju Romi rano ujutro odlaze na rijeku i kupaju se, a po dolasku kući cvijećem i vrbovim grančicama kite kapiju i domove.

Đurđevdanski uranak tradicionalno su organizovali aktivisti Udruženja za obrazovanje Roma "Otaharin" i Udruženja žena "Romkinja" iz Bijeljine, koji su djeci dijelili našarana jaja i slatkiše.

"Nismo praznik koristili da skrećemo pažnju na probleme nacionalne manjine, nego da promovišemo romsku kulturu, tradiciju i običaje s ciljem afirmativnog govora o romskoj populaciji", rekao je Joković.

Prema njegovim riječima, u Bijeljini živi oko hiljadu Roma, a veći broj njih još je u zemljama zapadne Evrope, privremeno ili u azilu.

Više od 40 romske djece su, uz muziku i pjesmu, bacili vjenčiće u kanal Dašnica koji prolazi kroz centar Bijeljine, na lokaciji ispred Dnevnog centra za djecu koja žive i rade na ulici ili su u riziku da tako žive.

U Dnevnom centru je dan ranije održana priredba povodom Đurđevdana, a djeca su sa majkama i aktivistima udruženja isplela vjenčiće od vrbovog pruća i našarala jaja koja su darovana na praznik

Romski običaji za Đurđevdan - jutro počinje kupanjem u rijeci i sapiranjem grijeha

- vezuju crvene krpice za grane da odagnaju bolesti

- djevojke ispod vrbe šišaju kosu kako bi im bila bujnija - oblače šarene nošnje i svečanu odjeću - služe ofarbana jaja i kolače - ispred okićenih kuća se peče jagnje - obilaze najstarije članove porodice - pjeva se i pleše do kasno u noć

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA