Devetogodišnja Tijana Stanišić iz Bijeljine izborila plasman na Svjetsko prvenstvo u šahu

Naša sugrađanka Tijana Stanišić, inače učenica četvrtog razreda OŠ "Knez Ivo od Semberije", učestvovala je na prvenstvu BiH u šahu u uzrastu do 10 godina, gdje je osvajanjem prvog mjesta ostvarila plasman na Svjetsko prvenstvo koje se igra u Gruziji ili Evropsko koje se igra u Pragu.

Devetogodišnja Tijana Stanišić iz Bijeljine izborila plasman na Svjetsko prvenstvo u šahu

Na 17. Kadetskom i omladinskom prvenstvu Bosne i Hercegovine u šahu koje je završeno u srijedu,  18. maja 2016. godine u Zdravstveno turističkom centru „Banja Vrućica" kod Teslića, devetogodišnja šahistkinja Tijana Stanišić iz Bijeljine, osvojila je prvo mjesto u kategoriji do deset godina.

Tijana je ljubav prema šahu naslijedila od oca, a već dvije godine pohađa školu šaha u Bijeljini. Do sada je učestvovala na nekoliko takmičenja na kojima je ostvarila zapažene rezultate, među kojima su Vidovdanski turnir u Banjaluci gdje je osvojila treće mjesto i Sarajevski šahovski festival gdje je takođe osvojila bronzu.

Učešće na Kadetskom i omladinskom prvenstvu Bosne i Hercegovine u šahu uzelo je više od stotinu mladih šahista iz cijele zemlje, među kojima je bila i naša sugrađanka.

Omladinci i kadeti koji su u Banji Vrućici boravili četiri dana tokom prvenstva, predstavnici su najboljih iz redova Šahovskog saveza Republike Srpske, kao i saveza Federacije i Herceg Bosne.

Veliki broj učesnika, iz Banje Vrućice vratio se kući ne samo sa novim prijateljstvima i iskustvom, već i sa medaljama.

Jedan od takmičara, sedmogodišnji Daris Kulić iz Sarajeva, kaže da je na federalnom prvenstvu osvojio prvo, dok se na državnom ipak plasirao kao treći.

- Dobro je bilo. Osvojio sam treće mjesto ovaj put. Imao sam i pobjeda i remija, kaže Daris. Borba je bila fer, korektna i sportska. Takmičenje je proteklo bez ikakvih problema.

Mladi šahisti iz BH i ovaj put pokazali su imaju zavidno znanje i talenat kakvim se ne mogu pohvaliti ni mnogo razvijenije zemlje.

- Njih 140 je steklo pravo učešća na državnom prvenstvu, ali nisu svi iz opravdanih razloga imali mogućnost da učestvuju, kaže sudija slobodan Kuzmanović te dodaje da tokom četiri dana nije bilo nikakvih problema ni nesuglasica.

Za pobjednike i drugoplasirane ovaj rezultat na državnom prvenstvu biće od velikog značaja. Na ovaj način su stekli uslove kako bi se takmičili na evropskom, odnosno svjetskom prvenstvu u šahu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA