PD “Semberija” prvi put zasadilo 20 hektara crvene roga paprike

Poljoprivredno dobro “Semberija”, kojem je prijetio stečaj i mogućnost gašenja, reorganizacijom proizvodnje povećalo je produktivnost u svim segmentima rada.

PD “Semberija” prvi put zasadilo 20 hektara crvene roga paprike
Pored žitarica i industrijskog bilja koje je decenijama dominiralo na imanju, ove godine na 20 hektara proizvode crvenu roga papriku koja je deficitaran proizvod na našim oranicama. Otkup cjelokupnog roda paprike je dogovoren.

Semberski prerađivači ove godine nisu zainteresovani za otkup graška i boranije, tako da se PD "Semberija" odlučilo da na 20 hektara oranice zasadi samo crvenu roga papriku. U 30 plastenika proizveli su kvalitetan rasad koji ovih dana iznose na otvoreno polje.

- Imali smo velikih problema na početku proizvodnje rasada, bilo je kritičnih momenata sa niskim temperaturama, velikim padavinama. Nije nam išlo u korist, tako da kaljenje paprike malo kasni, ali mi smo uspjeli - kaže Tanja Mijatović, tehnolog za proizvodnju povrća u ovom poljoprivrednom dobru.

Crvena paprika je deficitarna jer je osjetljiva, traži više njege i ručnog rada, što poskupljuje proizvodnju zbog čega je rijetki povrtari uzgajaju. U PD "Semberija" uložili su 100 hiljada maraka za ovu proizvodnju. Očekuju najmanje 600 tona roda.

- Sa ovim projekcijama što smo uradili očekujemo 30 tona po hektaru na otvorenom, s tim što na foliji može ići i do 50 tona po hektaru. Mi očekujemo da ta proizvodnja mora biti profitabilna - kaže Stevan Trifković, direktor PD "Semberija".

Kada se na otkupnu cijenu doda i podsticaj resornog ministarstva, ostvari se dobra zarada. Uz punu tehnologiju u proizvodnji i zalivne sisteme u čiju je gradnju Vlada Srpske investirala 4,5 miliona maraka iz sredstava Svjetske banke, može se očekivati dobar rod.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA