Istrajaćemo u borbi za bolji život naše djece (FOTO)

Udruženje “Drugačiji svijet” prvo je i jedino udruženje u Bijeljini koje okuplja djecu i odrasle sa autizmom. Osnovano je u martu prošle godine, i do sada broji 12 članova od kojih najmlađi ima 4 godine, a najstariji 31.

Istrajaćemo u borbi za bolji život naše djece (FOTO)

Početkom mjeseca ovo Udruženje pokrenulo je peticiju kako bi se povećala njihova primanja pomoći za tuđu brigu i njegu, koja trenutno iznose 130 KM i ne mogu pokriti ni jedan mali dio troškova liječenja osoba sa posebnim potrebama.

Udruženje "Drugačiji svijet" je već tri puta slalo inicijativu Skupštini grada Bijeljina, kojom su tražili povećanja koja su obaveza lokalne zajednice sa 20 na 50 odsto od zakonske osnovice, za šta bi ubuduće iz gradskog budžeta trebalo izdvojiti 585.000 KM godišnje, čime bi se znatno olakšali uslovi i život ovih lica, kao i njihovih porodica. Međutim, svaki put su se susretali sa nerazumijevanjem i ignorisanjem.

Da ne odustaju od svojih namjera i borbe za pristojniji život njihove djece pokazuje i ova inicijativa koju su pokrenuli prije nekoliko dana, jer kako kažu ukoliko bi odustali od svojih namjera da istraju u ovome, samim tim odustali bi i od svoje djece.

"Mi smo pokrenuli peticiju i istrajaćemo u našoj borbi za bolji život naše djece, za samo par dana uspjeli smo da prikupimo mnogo potpisa, brojni građani nas kontaktiraju, dolaze i od srca su tu da daju svoj potpis i pomognu našu borbu da se obezbijede ovoj djeci pristojni uslovi života." rekla je za naš portal predsjednik Udruženja "Drugačiji svijet" Kaća Blagić.

Ona je istakla da trenutna primanja koja dobijaju njihova djeca nisu dovoljna za dva - tri dana života, jer su u pitanju stoprocentni invalidi kojima je potrebna svakodnevna njega i čije liječenje i ishrana su jako skupi.

"Čim prikupimo određen broj potpisa to ćemo predati Skupštini grada i gradonačelnku Bijeljine i nadamo se da će naši zahtjevi ovaj put biti ispunjeni." rekla je Blagićeva.

Ona je najavila da će sa djecom čekati rezultate junske Skupštine, te da će biti u stanju da prekinu zasjedanje Skupštine Grada ukoliko se njihova inicijativa ne usvoji.

"To je nešto minimalno što bi trebalo da se pruži našoj djeci, jer su troškovi liječenja jako visoki, a porodice su u velikim problemima, jer kako su djeca starija, oni imaju sve veće probleme i sve veću potrebu za liječenjem i posebnom njegom, a prema podacima Centra za socijalni rad, u Bijeljini ima 135 djece sa posebnim potrebama." dodala je Blagićeva u razgovoru za naš portal

Tijana Milić, majka djeteta sa posebnim potrebama koje ima urođenu cerebralnu paralizu i slijepilo, rekla je da su pokrenuli ovu inicijativu da se koliko - toliko poboljša trenutna situacija u kojoj se nalaze.

"Živim kao podstanar u romskoj kući, muž i ja smo nezaposleni i trenutno živimo od dječijeg primanja. Nadam se da će ovaj put Skupština grada Bijeljine imati razumijevanja za probleme u kojima se nalazimo i da će usvojiti ovu inicijativu kako bi se olakšao život naše djece." rekla je Milićeva ističući da će istrajati u svojoj namjeri.

Uprkos čestim nerazumijevanjem situacije u kojoj se nalaze, članovi ovog Udruženja su i dalje optimistični i puni snage da se i dalje bore za svoje ciljeve kako bi njhova djeca imala što bolje uslove života i kako bi ostvarila svoja prava, da mogu kao i do sada ponosno da prošetaju gradom bez sažaljivih pogleda.

N. Mihajlović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA